EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Евробарометър: Евро в България до 2025 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евробарометър: Евро в България до 2025 г.

mail11:10 | 21.10.2013прегледи 678 коментарикоментари 0


Приблизително половината респонденти от България (52%) считат, че до 2025 г. страната ще е част от еврозоната. Резултатите в Румъния показват 67%, а най‑оптимистично настроени са жителите на Хърватия — макар тя да се присъедини към ЕС едва юли тази година, 79% от запитаните смятат, че в близките 12 години страната им ще приеме еврото. Наред с това, проучването показва, че въпреки икономическата и социална криза, чувството, че еврото смекчава последиците от кризата, постепенно се увеличава, макар и да остава до голяма степен малцинство.zoom_sss
Запитани коя според тях ще бъде най-голямата икономическа сила в света през 2025 г., мнозинството от жителите на ЕС (73%) посочва Китай. Мнението на българите е малко по-различно — 68% от анкетираните дават приоритет на САЩ, а на Китай — 54%.
Проучването на общественото мнение „Евробарометър“ за октомври, поръчано от Европейския парламент, показва интересни резултати в контекста на предстоящите европейски избори през май 2014 г. Проучването има за цел да измери възприемането на европейците на икономическото и социалното им положение и на текущите реформи в бюджетната и банковата области. Изследването беше осъществено от TNS Opinion чрез използването на методи, включващи директни интервюта с 26 624 респондента в 28-те държави членки.
Справяне с кризата
Според събраните данни голяма част от европейците продължават да смятат, че за справяне с кризата координацията между държавите членки е за предпочитане пред индивидуалните мерки. За координирания подход се обявяват предимно младите хора, ръководните кадри и учащите се. Относно предвижданията до 2025 г., почти един от всеки двама европейци счита, че Европейският съюз е в най-добра позиция да им даде възможност да се възползват от положителните последици от глобализацията.

Според респондентите, трите инициативи, които биха подобрили в най-голяма степен функционирането на европейската икономика са:

подобряването на професионалното обучение и образованието;

намаляването на бюджетния дефицит и държавния дълг;

улесняването на учредяването на предприятия.

Бюджет
След като бяха запитани относно това какъв е бюджетът на Европейския съюз спрямо БВП, европейците бяха приканени да изразят и мнението си относно приоритетите, които биха искали да видят отразени в този бюджет.
Двама на всеки петима европейци смятат, че бюджетът на ЕС (около 1% от БВП на всяка от държавите членки, т.е. около 145 милиарда евро) е „колкото трябва“. Приблизително половината от запитаните българи (47%) нямат мнение по въпроса. За сметка на това, 64% смятат, че на първо място бюджетът на ЕС трябва да се изразходва за постигане на икономически растеж (5% повече, отколкото показва статистиката през 2011 г.). На второ място е общественото здравеопазване, а процентът на научните изследвания се е увеличил с 6 пункта и възлиза на 17%.
Повечето българи смятат (63%), че подкрепата на банките в затруднение би била по-ефективна на европейско, а не на национално ниво.

Третата част на „Евробарометър“, която ще се публикува в средата на ноември, ще бъде посветена на възприемането от страна на европейците на Европейския парламент (т. нар. парламетър).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg