EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВРБ: Рязък скок на краткосрочните кредити в ЦИЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВРБ: Рязък скок на краткосрочните кредити в ЦИЕ

mail13:30 | 24.09.2009прегледи 460 коментарикоментари 0



В световната икономика, включително в страните от Източна и Централна Европа, Средна Азия и Закавказието продължава да има значителни рискове и опасности, заяви президентът на  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Миров на конференция на Асоциацията на кредитния пазар в лондонското Сити.
Развитието на събитията в световната икономика все още не позволява "да храним преждевременен оптимизъм", допълни Миров, цитиран от ИТАР-ТАСС.
"Хората, които мислят, че кризата вече е приключила, правят голяма грешка", подчерта шефът на ЕБВР.
Като пример за продължаването на кризисни тенденции и напрежение на световния пазар на частния кредитен капитал той посочи трудностите, които срещат предприятията и компаниите при получаването на нови заеми при ниски лихви.
Размерите на синдикираните кредити (кредити, които се отпускат при определени операции като корпоративно сливане и придобиване, изкупуване на дружества със заемни средства, придобиване на дружества от външни мениджъри, проектно и
структурирано финансиране и рефинансиране - бел. ред.) продължават да се свиват и през първата половина на текущата година са намалели с 47 процента до $919 млрд. в сравнение със същия период на 2008, когато те са били $1,7 млрд., допълни Миров. Рязко - с 68 процента - са се увеличили краткосрочните кредити, отпускани за 1 до 3 години.
В района, където ЕБВР работи - страните от Централна и Източна Европа, Средна Азия и Закавказието, кризата доведе до "драматични икономически и социални последици", допълни Миров, подчертавайки, че достъпът до финансиране е бил силно затруднен.


Тагове: ЦИЕ, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg