EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕВН запазва лиценза си, но с глоба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕВН запазва лиценза си, но с глоба

mail14:01 | 09.08.2017прегледи 9435 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е наложила максималната допустима по закон глоба от 1 млн. лв. на ЕВН заради нарушение. Това обяви председателят на регулаторната комисия Иван Иванов пред журналисти, съобщава Фокус.

Вчера КЕВР прекрати откритата процедура през 2014 година за отнемане на лицензия на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД, съобщи КЕВР. Комисията е взела това решение след като е разгледа всички факти и обстоятелства във връзка с откритата процедура, касаеща  извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия. Пълният текст на решението ще бъде публикуван на интернет страницата на КЕВР след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена по закон информация.

На този етап регулаторът няма решение за другите две електроразпределителни дружества - "Енерго Про Продажби“ и "ЧЕЗ Електро България“. Процедурите за отнемане на лиценза на трите дружества бяха открити преди три години. Аргументът на регулатора тогава беше, че те са си прихванали сумите, които им дължи НЕК за зелената енергия, а това е против закона. НЕК  им дължеше близо 350 милиона лева, като задълженията към ЕВН България  бяха 216 милиона.

„Що се касае до другите две дружества - от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения", отбеляза още председателят на КЕВР и обърна внимание, че обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията. 

Иван Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лева. 

„ЕВН обжалва пред административния съд-Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административен съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на Република България", обясни Иванов. 

От думите му стана ясно също, че до момента единствено ЕВН от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕК да върне прихванатите вземания.

 

 


Тагове: лиценз, ЕВН
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4153