EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР:ЦИЕ продължава прехода към пазарна икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР:ЦИЕ продължава прехода към пазарна икономика

mail12:07 | 02.11.2009прегледи 550 коментарикоментари 0


Глобалната финансова криза, поставила на изпитание икономиките на редица развиващи се страни в Европа, извади на показ много икономически диспропорции, които са факт при тези икономики две десетилетия след падането на комунизма, съобщава руският сайт К2Капитал, цитирайки доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие. 
„Кризата извади на показ слабите страни и даде урок. Очевидно е, че пътят към решението на проблемите ще бъде свързан с продължаването на предоха към пазарна икономика, предприет от бившите комунистически страни”, се казва още в доклада на ЕБВР. Организацията предупреди, че възстановяването от най- лошия икономически спад в региона от началото на 1990 г. ще бъде слабо. Опитът за изкуствено повишаване на стандарта на живот до този на западните страни доведе до кредитния бум, увеличавайки зависимостта и задлъжнялостта в чуждестранна валута, което от своя страна, стана причина за увеличаването на спада в региона, се отбелязва още в доклада.
Възстановяването в региона ще бъде ограничено заради завишените изисквания за отпускане на заеми от страна на западните кредитори, предупреждава ЕБВР.
Икономиките на България, Литва, Латвия, където действа фиксиран обменен курс, ще претърпят допълнително съкращаване на фона на понижаването на трудовите възнаграждения, цени и държавни разходи. Албания, Полша, Словакия и Словения ще постигнат през следващите години по- бърз икономически ръст от този на съседите си, благодарение на стабилните си финансови системи. Перспективите за възстановяването на Русия и Казахстан се намират в пряка зависимост от „способността на властите им да подсигурят финансовите отрасли”, се казва още в доклада на банката.
ЕБВР прогнозира ръст на общия БВП на бившите комунистически страни в размер на 2.5 % през следващата година след спада на 6.3 % през 2009 г.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg