EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР:Източна Европа изостава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР:Източна Европа изостава

mail11:00 | 27.11.2013прегледи 823 коментарикоментари 0


Реформите, започнали след падането на комунизма в страните от Източна Европа днес са в застой, което пречи на икономическото им развитие, предупреждава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), цитирана от Франс прес. През последните десет години в тези страни няма много промени по отношение на реформите, отбелязва главният икономист на банката Ерик Берглоф, представяйки годишния доклад на ЕБВР за прехода.
ЕБВР беше основана през 1991 година, за да подпомага прехода на страните от бившия съветски блок към пазарна икономика, след което неотдавна разшири дейността си и към страните южно от Средиземно море.
"Ако няма повече реформи, има опасност някои страни да чакат още десетилетия, докато постигнат конвергенция със Запада, а в някои случаи има опасност никога да не достигнат нивата на доходите на Запада", отбеляза Берглоф. Единствено страните от Централна Европа и Прибалтика са на път да се справят и да надвишат 60% от средния доход на човек от населението на 15-членния ЕС в близките 20 години, се казва в доклада. Повечето останали източноевропейски страни има опасност да останат далеч от този праг.
Предупреждението бе направено, след като неотдавна ЕБВР преразгледа към понижение прогнозите си за растежа в региона най-вече заради слабата руска икономика. Банката вече прогнозира 2% икономически растеж тази година в страните от Източна Европа, Централна и Южна Азия и южно от Средиземно море - спрямо 3,1% през януари. Прогнозите й за догодина също са понижени до 2,8% спрямо очакваните през май 3,2%.
"Отварянето изглежда най-решаващия фактор за излизане от този порочен кръг на бавни реформи и бавен икономически растеж", подчерта Берглоф, имайки предвид отваряне към международната търговия и чуждите инвестиции, но и развитието и независимостта на университетите. ЕБВР изтъква и ролята на медиите и гражданското общество в някои страни за по-голяма прозрачност и отговорност на политическите ръководители.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg