EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕБВР прогнозира +2,4% ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР прогнозира +2,4% ръст

mail15:20 | 12.05.2017прегледи 791 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прогнозира умерен икономически растеж в региона от 36 държави, в който работи - от Източна Европа до Мароко и Монголия - като стабилните цени на суровините ще подкрепят Русия и съседните страни й и ще компенсират "насрещните ветрове" в Турция, предаде Ройтерс.
Банката преразглежда към леко понижение предишната си прогноза от ноември, предупреждавайки за перспективата от засилваща се икономическа и политическа несигурност.
"Цените на петрола се стабилизираха на равнища, доста над тези от първата половина на 2016 година, и руската икономика излезе от 2-годишна рецесия, очаква се растежът в източната част на региона да се засилва постепенно", изтъква ЕБВР в шестмесечния си икономически доклад, представен в Никозия на втория ден от годишната й среща.
Банката прогнозира ускоряване на икономическия растеж в региона от 1,8 на сто през 2016 година до средно 2,4 на сто през 2017 и 2,8 на сто догодина. През ноември ЕБВР очакваше за текущата година растеж от 2,5 на сто.
Прогнозата за Турция и Южното и Източното Средиземноморие е леко понижена, отразявайки отчасти геополитическите рискове и опасностите, свързани със сигурността, довели да спад на туризма и инвестициите.
ЕБВР преразглежда към понижение от 0,4 процентни пункта прогнозата си за икономическия растеж на Турция до 2,6 на сто тази година след слабото представяне през 2016 година в резултат на фактори като понижаването на кредитния й рейтинг до спекулативно равнище, извънредното положение след опита за преврат и отслабването на турската лира със 17 процента спрямо долара през 2016 година, тласнало инфлацията до двуцифрена стойност през февруари за първи път от пет години.
"Външното положение положение на Турция остава предизвикателство", според банката. "Брутните нужди от външно финансиране са близо 25 процента от БВП, така че страната остава зависима от глобалните ликвидни условия", се казва в доклада.
За Русия ЕБВР потвърждава предишната си прогноза за растеж от 1,2 на сто през тази година и 1,4 на сто догодина.
В документа се изтъква, че прогнозите са обвързани с голямо геополитическо напрежение във и около страните от зоната на ЕБВР, както и с несигурността на икономическата политика в големите развити икономики след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и британския вот за напускане на Европейския съюз.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg