EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР повиши прогнозата за растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР повиши прогнозата за растеж

mail09:35 | 11.11.2021прегледи 649 коментарикоментари 0


Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за икономиките в региона, в който развива дейност, до 5,5 процента за 2021 година. Това сочи най-новият доклад "Регионални икономически перспективи", публикуван на сайта на институцията.

Документът разглежда ситуацията в близо 40 страни с нововъзникващи пазарни икономики. Макар оценката за тази година да е преразгледана с 1,3 процентни пункта възходящо спрямо юнската (4,2 процента), след силното представяне през първото полугодие (растеж от 6,4 процента), ЕБВР предупреждава за предстоящи сериозни заплахи. Очакваният темп за 2022 година е понижен с 0,1 процентен пункт до 3,8 процента.

Прогнозите са предмет на висока несигурност, отразяваща рискове, свързани с бъдещия път на Ковид-19, възможно влошаване на външните условия и по-слаб растеж на търговските партньори, уточнява банката.

Високите цени на суровините и енергията, затегнатият пазар на труда, прекъсването на веригата за доставки и обезценяването на валутата в някои икономики започнаха да тласкат инфлацията нагоре още преди последния скок на случаите на заразяване с Ковид-19. Средно инфлацията в региона надхвърля нивата си от края на 2019 година с 3 процентни пункта през септември 2021 година. В отговор редица централни банки в страните от региона на банката вдигнаха лихвените проценти, пише в доклада.

Главният икономист на ЕБВР Беата Яворчик, цитирана в съобщението, коментира: "Това е горчиво-сладко възстановяване. Първата половина на 2021 година донесе силно възстановяване. Сега обаче виждаме нарастваща причина за безпокойство. Въпреки че високите цени на суровините са от полза за износителите, те натежават силно върху търговските баланси на вносителите. Снабдяването с достъпна енергия, когато навлизаме в зимния период, се превръща в сериозно притеснение, особено след като възможноситте за действие на правителствата са ограничени".

След големите пакети от стимули в отговор на кризата с коронавируса, съвкупният държавен дълг се е увеличил средно с 13 процентни пункта от БВП от края на 2019 година. И докато в повечето икономики лихвите остават под нивата отпреди кризата, в някои са повишили рязко, се допълва в доклада. В него отбелязано нарастването на безработицата.

Очаква се БВП в Централна Европа и балтийските държави да се увеличи с 5,2 процента през 2021 година и с 4,7 процента през 2022 година, след по-добрите от очакваните резултати през първата половина на тази година, макар прекъсванията на веригата за доставки да оказаха натиск върху растежа в някои икономики.

За югоизточната част на ЕС се предвижда БВП да нарасне с 6,7 процента през 2021 година и с 4,3 процента през 2022 година. Значително нагоре е преразгледана оценката за Гърция за 2021-а (+3 пункта до 7 процента), въпреки че пристигащите туристи остават под нивата от 2019 година.

Прогнозата за България за тази година е понижена с 0,3 процентни пункта до 4,2 процента, а за догодина е повишена с 0,4 пункта до 4,4 процента. ЕБВР предупреждава, че има рискове от низходящa тенденция за страната ни, включително поради ниския процент на ваксиниране и продължаващата политическа криза.

Институцията изтъква в общата част на доклада, че смъртността на милион е особено висока в България, Черна гора и Румъния.
БВП на Западните Балкани се очаква да се увеличи с 6,4 процента през 2021 година и с 4 процента през 2022 година. В този район има значителни корекции нагоре, отразяващи по-добро от очакваното представяне през първата половина на годината, включително в туристическия сектор, както и силното експортно търсене от пазара на ЕС.

ЕБВР прогнозира, че икономиката на Русия ще нарасне с 4,3 процента тази година и с 3 процента догодина, стимулирана от програмите за държавни разходи, улеснени от по-високите приходи от суровини.
Очаква се БВП на Източна Европа и Кавказ да се повиши с 3,6 процента през 2021 година и с 2,9 процента през 2022 година въпреки признаците на забавяне на инерцията през третото тримесечие.
Прогнозира се, че икономиките в Централна Азия ще нараснат съвкупно с 4,9 процента през тази и с 4,8 процента през идната година на фона на по-високите цени на суровините и възстановяването на паричните преводи.
Най-много се очаква да нараснат икономиките на Естония и Турция - с 9 процента за тази година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg