EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕБВР и МФК помагат за концесията на Летище София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕБВР и МФК помагат за концесията на Летище София

mail14:01 | 22.04.2019прегледи 628 коментарикоментари 0


Международната финансова корпорация (МФК/IFC), член на Групата на Световната банка, и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подпомагат министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията при провеждането на търга за концесията на летище София с прилагането на най-добрите световни практики, съобщават от Световната банка. Петима инвеститори с утвърдена международна репутация вече подадоха оферти в процедурата, обявена от правителството на България миналата година.
"Ставаме свидетели на налагането на България като привлекателна инвестиционна дестинация в региона", заявява Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Световната банка за България, Чехия и Словакия. Според него по-ефективно работещите институции, които гарантират равнопоставеност на инвеститорите в съчетание с прилагането на регламентите на ЕС, са от изключителна важност за отключването на икономическия потенциал на страната.
"ЕБВР със задоволство отбелязва, че концесията привлича петима международни играчи с богат опит и доказани успехи в сектора", посочва Лариса Манастърли, директор на ЕБВР за България. "Целта е да изберем солиден международен оператор с възможности да развие летището, за да отговори най-добре на нуждите на пътниците и на българската икономика. Това ще е добра новина и сигнал и за други инвеститори, които се надяват да дойдат в България", допълва той.
През последните две десетилетия в световен мащаб се наблюдава тенденция управлението на летищата да се поема от частния сектор, като в повечето случаи се използва моделът на публично-частно партньорство (ПЧП), включително чрез договори за концесия, се посочва в съобщението.
На 5 юли 2018 г., правителството стартира открита, конкурентна тръжна процедура, за да избере концесионер на летище София. Инвеститорът, който предложи комбинация от най-високо годишно концесионно възнаграждение и най-добра цялостна визия за устойчиво развитие на летището, ще спечели правото да го управлява. Победителят трябва да плати и фиксираното първоначално възнаграждение от 550 млн. лв.
Комисията за провеждане на процедурата понастоящем проверява дали подадените заявления отговарят на изискванията на тръжната процедура. Очаква се финансовите и технически оферти на допуснатите участници ще бъдат отворени на 9 май 2019 г. в открито заседание.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg