EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е-отчети към НЗОК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е-отчети към НЗОК

mail12:15 | 31.07.2012прегледи 832 коментарикоментари 0


От 1 август лекарите по дентална медицина ще отчитат извършената от тях дейност по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) задължително чрез електронен отчетен документ (XML файл), съобщи пресцентърът на Касата.
Електронните отчети ще съдържат информацията от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение. Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на НЗОК.
С въвеждането на това изискване се намалява документацията, с която лекарите се отчитат пред НЗОК, защото те вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител.
Друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие.
Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.
Според Националния рамков договор за денталните дейности всеки здравноосигурен гражданин има право, в рамките на календарната година, на определен пакет от дейности в първичната или специализираната извънболнична дентална помощ. Стойността на услугите е частично или напълно заплащана от НЗОК в зависимост от възрастта на пациента и конкретната манипулация.
Към настоящия момент 5 678 са договорните партньори на НЗОК от денталната помощ, сключили договор за работа с НЗОК по „Национален рамков договор 2012 за дентални дейности“.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg