EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:"Южен поток"-да, АЕЦ "Белене" е друг въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:"Южен поток"-да, АЕЦ "Белене" е друг въпрос

mail09:30 | 12.05.2010прегледи 858 коментарикоментари 0


Не е задължително настоящата дългова криза в Европейския съюз да се отрази на търговията между европейските страни и Русия. Това заяви за ИТАР-ТАСС българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков след участието си във форум, посветен на икономическата криза в Европа, в института Катон във Вашингтон.
"Разбира се, в резултат на кризата Европа ще стане по-бедна и еврото ще изгуби позиции, но Русия произвежда крайно необходими стоки. От тази гледна точка мисля, че това, което се случва в Европа, няма да се отрази негативно на Русия, при всички случаи не и в краткосрочен план", посочи министърът пред кореспондент на агенцията.
По повод двустранните отношения Дянков заяви, че "не вижда проблем" в руско -българския диалог. "Тъкмо напротив, няколко пъти се срещах с министъра на финансите Алексей Кудрин и, естествено, разговаряхме надълго за енергетиката, но съществува и традиционният сектор на нашите вносно-износни операции, който беше леко позабравен през последните 10-20 години. Съществува и туризмът, има и други области, където сме си сътрудничили в миналото и на които сега трябва да обърнем повече внимание", каза българският министър.
Във връзка с ключовите направления на двустранното сътрудничество, Симеон Дянков потвърди, че България е "напълно ангажирана" с проекта "Южен поток". "От наша страна финансирането вече е осигурено. Сега въпросът е да се координират усилията с другите участници, а не с България", подчерта той.
Друг е въпросът с АЕЦ "Белене", където искаме да привлечем трети партньор, отбеляза българският министър. За този проект финансиране все още не е осигурено, допълни той. За нас този проект е прекалено голям, за да можем да излезем по някакъв начин от ситуацията, например, с помощта на правителствени гаранции или заеми, посочи той.
Преди дни стана ясно, че сръбското правителство ще разгледа възможността за участие в строителството на българската АЕЦ „Белене” и ще вземе решение след подробен анализ. При посещението си в Китай сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич дори е отправил покана към компании от Китай да участват в строежа на АЕЦ „Белене” в България.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046