EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:През април бюджетът ще излезе на плюс

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:През април бюджетът ще излезе на плюс

mail17:38 | 11.03.2010прегледи 606 коментарикоментари 0


Имаме първите сигнали, че икономиката излиза от кризата. Това е благодарение на износа, тъй като вносът все още пада. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков, който отговаря на въпроси на народни представители, предаде Агенция Фокус. Вносът продължава да пада, което е добре за търговския баланс на страната. Като няма внос, съответно няма и ДДС, обясни Дянков.
Бюджетният дефицит за първите три месеца на 2010 г. е висок, за да се изплатят „борчовете” на предишното правителство, каза Дянков. Вярно, че имаме голям дефицит и той ще е голям за януари, февруари и март, но това се прави съзнателно, за да се помогне на българката икономика”. Първите три месеца от годината бюджетът ще влезе в дефицит, за да може тези пари да влязат в икономиката. А от април бюджетът ще мине на плюс”, каза Дянков.
По думите му най-важно е да няма допълнителен натиск върху бюджета за допълнителни разходи, защото трябва към всички допълнителни разходи да има и приход.
В Бюджет 2010 частта за държавни разходи е над 40 %, защото така е във всяка една страна в момента в ЕС. Така се прави по време на криза, каза още Дянков в отговор на коментар, че по време на миналото правителство частта за държавни разходи в бюджета е била под 40 %.
Разходите за заплати за бюджетната сфера са по-високи от миналата година - през януари с няколко милиона, но това не е заради повишаване на заплатите, а заради оптимизирането на административния персонал. При съкращаването на персонал се изплащат и определен брой заплати, от където идва и по-големият разход.


Тагове: бюджет, дефицит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg