EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:Олигарси против валутния борд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:Олигарси против валутния борд

mail15:05 | 11.03.2013прегледи 851 коментарикоментари 0


В момента фискалният резерв на България е по-голям отколкото към юли 2009 г. при положение, че тези четири години бяха трудни, каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков днес в МС.
Правителството е заварило брутно фискален резерв от 7,7 млрд. лева и задължения от 4,3 млрд. лева. Към днешна дата фискалният резерв е по-голям отколкото към юли 2009 г., при положение, че четирите години бяха най-трудните в европейската икономическа история от доста десетилетия назад. Точно заради моя фокус, и този на правителството беше възстановяване на фискалната дисциплина и след това нейното запазване, каза Дянков.
Имаше доста атаки не само върху фискалния резерв, но и върху валутния борд, като цяло, посочи той.
За хората със задължения е много изгодно да падне валутният борд, каза Симеон Дянков.  Едни и същи олигарси от 1996 - 1998 година и днес имат интерес да падне валутният борд, защото имат стотици милиони задължения, коментира Дянков, цитиран от агенция Фокус.
На въпрос - кои са олигарсите, които в момента се опитват да съборят Валутния борд, Дянков каза, че това са тези хора, които имат стотици милиони задължения, които са взети от банките, с течение на времето. За тях е много изгодно да падне Валутният борд, защото изчезват всички задължения. 1996 - 1997 г. в различна кризисна ситуация в банковия сектор точно това се случило – някои бизнесмени олигарси, които са били взели стотици милиони заеми, след падане на част банките, са останали без кредити и са останали милионери. От ден на ден се засилват тези настроения да взимаме допълнителни заеми, да натежават на бюджета, посочи Дянков.
Според Дянков - в този случай ще стане това, което става във всички държави около нас и бюджетът няма да издържи. По думите на Дянков вероятността това да се случи е малка, защото в България по-възрастните хора си спомнят 1996 - 1997 - 1998 г. и как спестяванията на една част от българските граждани тогава за две-три седмици изчезнаха. Олигарсите не са се променили оттогава, те са същите хора и имат същите интереси. Междувременно те са натрупали заеми преди кризата, и сега са заварени неподготвени. Те търсят начин да излязат напред на гърба на народа. България вече има този опит, хората го помнят. Има и тежкия опит от последните четири години как правителството ден за ден се е борило да не се допусне фалит на държавата и гражданите ще имат предвид това, като отидат на избори, каза Дянков. Към ноември 2009, февруари 2010 г. процентите на фалит, които се определят от международни анализатори, бяха нараснали до 40 %, сега са под 5 %. Имахме много тежко заварено наследство и затова във всеки един момент ние говорихме, че вървим към стабилизиране на финансовата политика, отбеляза още Симеон Дянков.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161