EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:МВФ е част от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:МВФ е част от кризата

mail09:20 | 07.05.2012прегледи 384 коментарикоментари 0


На въпрос на Дарик намерени ли са пари за връщане на стария заем и покриване на дефицита, финансовият министър Симеон Дянков коментира.

Априлските данни, които са предварителни, са доста положителни след тежък януари, февруари. Така че, като ги съобщим в средата на този месец, ще видим, че България стои доста добре в първите четири месеца на годината, но ще сме на дефицит като цяло до края на годината. Но дефицитът може да се финансира и, както се и финансира последните две години, от вътрешен дълг. Трябват ни пари, за да покрием така наречените еврооблигации, те всъщност са и доларови облигации, на Милен Велчев от 2003 г. Затова сме тръгнали в процедура на еврооблигации, която някъде в следващия месец и половина, два месеца ще бъде завършена. Така че това ще бъде основният начин за покриване на предишния дълг, който излиза 2013 г.

Т.е. с нов заем. Това остава решението. А някои съветват да се търси Международният валутен фонд.

Не, това е смешна идея от две гледни точки. Първо, Международният валутен фонд се търси, когато си закъсал. Ние сме много далеч от закъсали, а сме една от трите държави с най-добри финансови резултати в Европа. И второ, и за мен по-важно, Международният валутен фонд показа в последните три-четири години доста грешни стъпки в Гърция например, в Испания например, в самото си мислене какво трябва да се направи, за да се излезе от криза. Така че не мисля, че нито парите на Международния валутен фонд са ни необходими, нито пък типът съвети, които са давани на някои от държавите около нас.

Запазвате самочувствието, което имате. Току-що казахте, че и Международният валутен фонд се управлява лошо.

Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нова генерална директорка, моя бивша колежка, френска финансова министърка. Надявам се, че ще се подобрят.

Тя е вече година, но не се справя все още.

Да, но в тежка организация в... Тя се справя доста добре, но решенията бяха взети 2009-2010 г., преди нея, от бившия директор, който, както знаете, вече има доста други проблеми, та не му е до спасяването на Гърция.


 


Тагове: Дянков, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048