EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков:4.1% ръст през 2012

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков:4.1% ръст през 2012

mail17:50 | 22.02.2011прегледи 1864 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на България ще се ускори през тази и следващата година, което ще позволи свиване на бюджетния дефицит под заложената цел от 2.5% от БВП за 2011 година и ще облекчи нуждата от повишаване на държавния дълг. Това казва в интервю за Ройтерс вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от пресцентъра на Министерството на финансите. Тази година се очаква ръст на БВП от 3.6% и 4.1% от БВП през 2012 година, допълва финансовият министър.
„Целта ни е по-нисък от заложения дефицит. За 2011 година очаквам по-добро от планираното изпълнение и резултатите за януари и февруари сочат в тази посока", посочва министър Дянков пред Ройтерс.
България е изоставила плановете си за емисия на еврооблигации тази година и планира обратно изкупуване на държавен дълг на вътрешния пазар, посочва агенцията.
Гарантирането на дългосрочна фискална дисциплина е приоритет за тази година, каза още финансовият министър, който ще предложи конституционни промени за овладяване на фискалния дефицит и публичните разходи, се казва още в кореспонденцията на Ройтерс.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи и предложенията си за промени в конституцията с пакт за финансова стабилност, предаде БНР.
Първата мярка от пакта се отнася до размера на публичния сектор и предвижда да се ограничава преразпределителната роля на държавата до 37 % от Брутния вътрешен продукт. В предложението за ограничение не се включват вноската в общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта от ЕС и националното съфинансиране.
Втората мярка се отнася до бюджетното салдо и цели да се гарантира балансирана бюджетна позиция и недопускане на дефицит над 3 % от БВП. Въвеждат се нови правила за определяне бюджетната позиция в зависимост от икономическия цикъл.
Бюджетната позиция по консолидираната фискална програма се определя в зависимост от прогнозата за реалното изменение на БВП за съответната година, като министерският съвет да предлага подобряване на бюджетното салдо по консолидираната фискална програма с не по-малко от 37 % от прогнозирания реален ръст на БВП.
Ще действа и механизъм за изключения при извънредни ситуации. Той ще действа главно при природни бедствия.
Третата мярка е за преките данъци и предвижда те да могат да се променят само с мнозинството от две трети от депутатите.
Дянков коментира, че промените в Конституцията ще са дългосрочни и ще позволят не само сегашното правителство, а и всички бъдещи кабинети да се придържат към фискална дисциплина, отличаваща България от всички други европейски страни.
Днес пактът ще бъде изпратен до председателите на всички политически партии.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047