EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: „Горубсо” с нови собственици днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: „Горубсо” с нови собственици днес

mail12:10 | 22.03.2012прегледи 561 коментарикоментари 1


Трима са потенциалните инвеститори за "Горубсо - Мадан", до края на днешния ден ще има нови мажоритарни собственици, които да поемат задълженията на предприятието, да изплатят дълговете си към работниците и държавата. Това заяви пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков.
За "Горубсо – Мадан" по принцип има два варианта – единият е, както предлагат синдикатите, да ги вкараме в несъстоятелност. Тогава министър Тотю Младенов може да даде пари на работниците, тогава обаче година и половина няма да работи бизнесът. Другият начин е този бизнес да се купи от друг инвеститор. Според министър Дянков вторият вариант е по-добър, тъй като хем ще се изплатят заплатите на работниците, хем ще продължи да работи бизнесът.
Силно преувеличено е финансовият министър да дава ултиматуми на частния бизнес. Ние просто подпомагаме. Дянков каза, че не е негова работа да поставя такива ултиматуми. Финансовият министър разкри още, че инвеститорите са всичките българи. Който и да е обаче новият собственик, заплатите на миньорите ще бъдат изплатени на 100%.
За проекта АЕЦ "Белене" Симеон Дянков каза, че от около 4 месеца разговарят с премиера, че по една или друга причина проектът АЕЦ "Белене" не е икономически и финансово обоснован. В последната година излязоха и други утежняващи фактори, например Фукушима и все повече ми се струва, че този проект не трябва да се състои, подчерта той. Посещението ни в Русия беше точно затова, да има обясним, че в най-скоро време ние ще обявим, че този проект в Белене по този начин няма да се състои. В същото време ние искаме да останем партньори с руската страна. Единият вариант е да префасонираме като седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" или с руска помощ го препродаваме и започваме да строим наново седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". Това са двата варианта, посочи Дянков.
За това дали България ще плаща неустойки по двата неуспели проекта Бургас - Александруполис и АЕЦ "Белене" Дянков каза, че вече са се изхарчили 10-15 милиона евро по Бургас-Александруполис. Работихме над една година по проекта, но така сме го изпипали, че там неустойки няма да се плащат. По АЕЦ "Белене" също сме работили юридически и там мисля, че няма да има неустойки. Поне 10-15 години ще се точат съдебни процеси. Ако те ни осъдят по нещо, ние ще ги осъдим за нещо друго, посочи Дянков. /БГНЕС
 


 
Коментари
 
ivan petrov - 22-03-2012 г. 12:14:35

Държавни фалити. за инфо.в http://venziko.blog.bg/biznes/2012/03/22/falityt-na-dyrjavite-prez-vekovete.926449

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165