EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков оптимист за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков оптимист за еврото

mail13:30 | 20.05.2012прегледи 549 коментарикоментари 0


Еврото ще преживее тази криза и България все още иска и  очаква да въведе общата валута до две-три години, заяви днес  вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред  Ройтерс.
Дянков обаче призна, че никакъв график не може да бъде  смятан сега за сигурен, в момент, когато целият Европейски съюз  и неговите институции се реформират. Датата за присъединяване на България към еврозоната изобщо не подлежи на обсъждане, защото  не е ясно дали ще има още допълнителни правила и институции,  които сега са предмет на дискусия, каза той на годишната среща  на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в  Лондон.
От 10-те бивши комунистически държави, които се присъединиха към Европейския съюз след 2004 г., включително България, само  Латвия и Литва имат фиксиран график за присъединяване към  еврозоната, припомня Ройтерс. Три други - Словения, Словакия и  Естония - вече приеха общата валута. Плановете на останалите няколко бивши комунистически страни, които все още се стремят да се присъединят към боледуващата  еврозона, са изложени на риск заради кризата в клуба, отбелязва  агенцията. Те обаче настояват ЕС да се придържа към  първоначалните си правила, а не да ги променя заради държави
като Гърция. Много от тях са огорчени от дебатите за това дали досега  стриктните критерии от Маастрихт за влизане в еврозоната да  бъдат променени или смекчени, за да бъдат приспособени към  трудностите на страни членки като Гърция. И те остават  безчувствени към призивите за снизходителност към Атина, защото  усещат, че кризата се дължи отчасти на лъжливата статистика,  предоставена от нея, и защото получиха малко отстъпки в своята  строга подготовка за въвеждане на общата валута.
"Ако не спазваш тези правила, не може да очакваш помощ само  защото си в затруднено положение", коментира Симеон Дянков. Той  обърна внимание, че от четирите страни членки на ЕС само четири  - Естония, Финландия, Швеция, както и България, която не е част  от еврозоната - изпълняват критериите от Маастрихт.

 


 


Тагове: евро, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg