EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: До месец промяна за ФНИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: До месец промяна за ФНИ

mail14:15 | 29.01.2013прегледи 615 коментарикоментари 0


„От финансова гледна точка Законът за стимулиране на научните изследвания, който регулира дейността на Фонд „Научни изследвания”, сега е проблематичен. Разчитам до месец да бъдат изготвени промени от експерти от МОМН и МФ, и да бъдат разгледани на правителствено заседание в МС”. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след като присъства на среща на учени с премиера Бойко Борисов. След разговорите стана ясно, че управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставката си.

„Проверката на инспектората на Министерски съвет и експерти от Агенцията за държавна финансова инспекция приключи, като докладът от нея съдържа над 60 конкретни препоръки за провеждане на конкурси във Фонд „Научни изследвания”, каза още вицепремиерът Дянков. „Те ще бъдат представи в рамките на следващата седмица. Административните нарушения от доклада са свързани с това, че назначенията трябва да отговарят на Закона за държавния служител и държавната администрация”, допълни още той. По думите му следва от Министерството на образованието, младежта и науката да се запознаят с документа и в рамките на седмица да обмислят законови промени, които ще доведат до премахване или намаляване на проблемите на научната общност.
Учените, разговаряли с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков, са категорични, че конструктивните разговори с правителството ще продължат и заявиха, че това е първата среща след като три парламентарни комисии са разглеждали темата, която показва, че кабинетът иска да води диалог с научната общност.
„Представихме на министър-председателя списък с конкретни наши предложения за реформи, а той ни увери, че ще бъдат взети конкретни мерки, затова утре няма да протестираме и даваме поисканата отсрочка, защото сме обнадеждени след срещата днес, че ще получим реформите, необходими за развитието на българската наука. Удовлетворени сме и от това, че управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след извършената проверка”, каза Виктор Атанасов, организатор на протести срещу проведените конкурси във ФНИ./Пресцентър Министерски съвет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg