EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Дефицитът за 2011 г. под 3 %

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Дефицитът за 2011 г. под 3 %

mail17:40 | 07.07.2010прегледи 1044 коментарикоментари 0


Макрорамката  за бюджета  за 2011 година  се залага  под 3 процента дефицит  на БВП, каза пред журналисти днес в МС Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите след среща с делегация на Република Виетнам, предаде БТА. Приветствам препоръката на ЕК  бюджетният дефицит да е под 3 процента от БВП, добави той.
Правителството работи по промяна на договорите с Русия, така че да не плаща тази есен  280 млн. долара  за  изграждането на  първия реактор  на АЕЦ "Белене", каза министърът в отговор на журналистически въпрос. Такава сума няма заложена в бюджета за годината. 
Вчера стана ясно, че Европейската комисия стартира процедура за прекомерен дефицит срещу България.
Това става съгласно член 126, параграф 3 от Договора за Европейския съюз. Решението е взето въз основа на данните, представени от българските власти през април 2010 г. и потвърдени от Евростат за дефицит на консолидирания държавен бюджет от 3,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2009 г., съобщи  комисията.
В доклад по проблема е достигнато заключението, че макар брутният държавен дълг от 14,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВПЧ за 2009 г. да покрива критериите в Договора за Европейския съюз, не са спазени изискванията за държавния дефицит, тъй като през 2009 г. той не е бил близо до референтната стойност от 3 на сто  от БВП.
Европейската комисия отправя две препоръки до Съвета на Европейския съюз. Първата е Съветът да вземе решение по случая,  а втората - да излезе с препоръки към страната ни за коригиране на прекомерния дефицит.
От своя страна Европейската комисията препоръчва българските власти да сведат най-късно до 2011 г. дефицита на консолидирания държавен бюджет под 3 на сто от БВП "по надежден и устойчив начин". За тази цел, според Европейската комисия, България трябва да положи необходимите усилия, за да избегне през 2010 г. допълнително нарастване на дефицита над планираните 3,8 на сто от БВП, да осигури фискално подобрение от най-малко 0,75 на сто от БВП през 2011г. и да конкретизира и приложи мерките, необходими за постигане на корекцията на прекомерния дефицит до 2011 г.
С цел ограничаване на рисковете пред корекцията България се приканва да подобри също управлението и прозрачността на бюджета, като засили контрола на разходите от страна на министерството на финансите, укрепи обвързващия характер на своята средносрочна бюджетна рамка и подобри наблюдението на изпълнението на бюджета в рамките на годината.
Властите трябва да докладват за постигнатия напредък в прилагането на тези препоръки в отделна глава, включена в предстоящите актуализации на конвергентната програма за страната до отмяната на процедурата при прекомерен дефицит.
България се приканва също да гарантира, че бюджетната консолидация ще се поддържа и след коригирането на прекомерния дефицит. Освен това българските власти трябва да повишат ефективността на държавните разходи, като въведат изцяло планираните структурни реформи в областта на държавната администрация, здравеопазването, образованието и пенсионната система, смята Европейската комисия. Днешното решение ще бъде внесено в Съвета на икономическите и финансови министри /ЕКОФИН/ на Европейския съюз, който ще го обсъди другата седмица заедно с подобно решение по отношение на Великобритания. След шест месеца Европейската комисия и ЕКОФИН ще направят оценка на извършеното в България с оглед на препоръките на комисията и на Съвета, заяви говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафаж.
Според него днешното решение за България е трябвало да бъде взето по-рано, заедно със задействането на процедурата за прекомерен държавен дефицит за още 12 страни от Европейския съюз, но са се изчаквали допълнителни данни от българското правителство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg