EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков да разбере, че здравето е скъпо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков да разбере, че здравето е скъпо

mail10:58 | 12.11.2010прегледи 533 коментарикоментари 0


Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов е убеден, че родното здравеопазване се нуждае от ясни правила и те ще бъдат въведени скоро. „Хората се дразнят, когато ги няма. Въвеждането на праг от 950 лв. за избор на екип е едно от тези правила”, заяви в предаването на bTV "Тази сутрин".
“Това, което дразни хората е липсата на правила и това, че са принуждавани да правят нещо, което не искат и по закон не са длъжни да правят”, подчерта министърът на здравеопазването. Пътеките при нас са със сравнително ниски цени, добави министърът и поясни, че когато касата плаща една цена - болницата иска двойна или тройна.

Парадоксът е, че там, където са скъпоплатените пътеки, има избор на екип. Възниква и въпросът защо касата трябва да плаща, като явно болницата може и сама да си набавя средствата. Там, където лекарите са по-малко, но с по-висока квалификация най-обикновено става изборът на екип, каза още Константинов.

Министърът изброи няколко лечебни заведения и отделни отделения в тях, където има подобна практика, като например: хирургия на областна болница – 3 200 лева, АГ - 700 лева, неврохирургия – 2 000 лева и т.н. „Това, че здравеопазването струва скъпо не трябва да ни плаши. И мисля, че министър Дянков трябва да разбере, че здравеопазването е скъпо”, каза още Стефан Константинов

„В скоро време ще има решение на високо правителствено ниво. И от 2012 година да навлязат диагностично-свързаните групи. Това е инструмент, който по-справедливо разпределя цените”, анонсира министърът.

Цените на клиничните пътеки са ниски, призна още министърът на здравеопазването. Затова болниците търсят начини за допълнително финансиране.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg