EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Бизнесът се съживява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Бизнесът се съживява

mail14:01 | 28.04.2010прегледи 613 коментарикоментари 0


„Данните, изнесени от Националния статистически институт днес, са дългоочаквана от нас новина. Резултатите от анкетите на стопанските ръководители сочат, че те започват да ревизират в положителна посока очакванията си за съживяване на бизнеса. Макар и с мъничко, започваме да се отдалечаваме от дъното. Сигурен съм, че част от това съживяване се дължи и на стъпките, които предприехме по отношение на ударното разплащане на задълженията ни към бизнеса, както и на решението ни да запазим ниското данъчно облагане, колкото и неблагоприятно да е това по отношение на фиска". Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков по повод изнесените от НСИ данни за стопанската конюнктура през април и очакванията на бизнеса за следващите три месеца, съобщиха от пресслужбата на финансовото министерство.
Данните на НСИ сочат, че общият показател на бизнес климата в страната се покачва с 4,4% през месец април в сравнение с предходния месец.
Най-чувствително се покачва показателят на бизнес климата в промишлеността - 5.6% спрямо март. Подобрява се оценката на ръководителите за настоящата производствена активност и очакванията за износа през следващите три месеца.
Показателят в сектора на услугите нараства с 4,4% спрямо март и се дължи на по-добрите оценки на мениджърите за настоящото състояние на предприятията и по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца. По-благоприятни са оценките за търсенето на услуги и за заетите в сектора през последните месеци.
Показателят за бизнес климата в строителния сектор бележи ръст от 3.6%. Строителната активност се свива с по-бавни темпове, а през следващите шест месеца предприятията очакват повишен приток на нови поръчки.
Индикаторът за търговията на дребно бележи ръст от 2,5 на сто, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговските предприемачи за състоянието на предприятията през следващите шест месеца.      
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене остават най-големите проблеми пред българския бизнес в условията на икономическа криза.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg