EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дянков: Без коледни добавки към пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дянков: Без коледни добавки към пенсиите

mail13:15 | 09.12.2010прегледи 1254 коментарикоментари 2


Министърът на финансите Симеон Дянков днес отрече категорично да има коледна добавка към пенсиите в България. Той участва тук в семинар в Европейския парламент на тема "Отражението на кризата върху новите страни в Европейския съюз, които не са част от еврозоната". Форумът е организиран от българската европейска депутатка Илиана Иванова от делегацията на ГЕРБ в Групата на Европейската народна партия. Не, няма да има /добавка/, казал съм го. Такива са разчетите на държавата. В голяма част от Европа такива неща няма, в САЩ никога не се плаща тринайсета заплата. Това е останало от миналата практика, която така или иначе трябва да излезе от България. България трябва да се стреми с добра политика, не само данъчна, но и по доходите, да постигне вдигане на пенсиите и заплатите, заяви той пред български журналисти.
По принцип не ми харесва идеята да има такава тенденция в България. А тази година не можем и да си позволим, добави той.
Според финансовия министър няма икономическа причина за създаваните от Франция спънки за приемане на страната ни в Шенгенското пространство. Той изтъкна също така, че към края на другата година може да бъде поставен въпросът за приемане на България във валутно-обменния механизъм ERM2, смятан за предверие към еврозоната, но това ще зависи и от развитието на събитията в зоната.
В изказването си на семинара Симеон Дянков изтъкна, че сегашната финансова и икономическата криза в Европейския съюз създава не само трудности, но и сериозни възможности.
Тази криза, смята той, заличава изтъкваната досега разлика между "стара" и "нова" Европа или между предишните страни в Европейския съюз и новоприетите държави. По важни макроикономически показатели като дефицит в държавния бюджет резултатите в новоприетите са много по-добри отколкото в "старите", което показва, че финансовото управление в тях е по-добро.
Симеон Дянков изтъкна, че кризата ще промени досегашните източници на икономически растеж в страните от Европейския съюз.
Той прогнозира, че ще се промени промишлената база в новоприетите страни, тъй като повече западни инвеститори се насочват към тях в търсене на по-ниски производствени разходи и данъци. Същевременно той отбеляза, че сегашната криза е приближила още повече източната и западната част на Европа, както и че кризата е заличила в известна степен "голямото разделение" между западно и източноевропейски страни.
Една от основните цели на семинара е да се покаже солидарността между новоприетите страни в Европейския съюз, както и да се постави въпросът за данъците. В съюза има
тенденция към уеднаквяване на данъците, а ако това стане, новоприетите страни ще загубят съществено икономическо предимство тъй като данъците в тях са по-ниски, заяви за БТА Илиана Иванова.

 


Още по темата:
 
Коментари
 
Ivan petrov - 23-12-2010 г. 10:34:21

Gospodin Dynkov Bulgarite ostanaxme okolo 6-7 miliona a Sach sa 60-miliona i pak sa po dobre ...

Ivan petrov - 23-12-2010 г. 10:35:09

Gospodin Dynkov Bulgarite ostanaxme okolo 6-7 miliona a Sach sa 60-miliona i pak sa po dobre ...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg