EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавният дълг в плен на пенсионната реформа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавният дълг в плен на пенсионната реформа

mail10:20 | 16.08.2010прегледи 866 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще промени начина на изчисляване на държавните дългове в зависимост от пенсионните реформи в девет страни, повечето от които новоприсъединили се, включително България и Румъния, предаде ДПА, позовавайки се на писмо от техните финансови министри.
Страните в Европа са изправени пред нарастващо пенсионно бреме на фона на застаряващото население и много от тях вече приеха пенсионни реформи.
Тези реформи обаче натежаха при изчисляването от ЕС на техните общи дългове. Растящите нива на задлъжнялостта се превърнаха в спешна грижа и принудиха ЕС да засили правилата, ограничаващи държавните дългове до 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).
"Да се продължава сегашният подход за изчисляване на статистиките за дълговете и дефицита ще доведе до нееднакво отношение към страните членки и ще бъде действително във вреда на реформиращите се страни", се казва в писмото на деветимата министри на финансите. То е адресирано до Европейската комисия и до президента на ЕС Херман Ван Ромпой, който в момента оглавява работната група за икономическите реформи в съюза.
Осем от страните - България, Румъния, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия - бяха принудени да реформират пенсионните си системи след рухването на комунизма. Деветата страна е Швеция.
Деветте са с най-ниски държавни дългове в ЕС. Най-висок е дългът на Гърция (124 процента от БВП) и Италия (118 процента от ВП).
Финансовите министри изтъкват в писмото си, че финансирането на пенсионните схеми е жизненоважно за осигуряване на дългосрочна стабилност на европейските държавни финанси, а пенсионните реформи в техните страни ще доведат до значително влошаване на статистиките за дълга и дефицита.
   


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161