EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавните финанси - на минус от 1.5 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавните финанси - на минус от 1.5 млрд.лв.

mail10:00 | 07.02.2014прегледи 864 коментарикоментари 0


Държавата е далеч от икономическа катастрофа, каза за за БНР икономистът Петър Ганев, по повод твърдението на депутати от ГЕРБ, които смятат, че кабинетът не контролира текущите си разходи и изразиха притеснение за състоянието на държавната хазна. Дори експремиерът Бойко Борисов предрече финансова катастрофа за страната, ако това правителство остане на власт.
„От 2008-ма досега всички бюджети са на сериозен минус. Виновни са не само това и предходното, но и по-предходното правителство. Факт е, че станахме зависими от дефицитното харчене, пристрастихме се към него. Сега дефицитът не е изненадващ, защото беше гласуван с актуализацията на бюджета. В момента сме на минус 1,5 милиарда лева. Истината е, че в напрегната политическа обстановка правителството избира по-лесния път, не да стегне колана поради липса на приходи, а дори допълнително да го отпусне”, обясни Петър Ганев.
Във връзка с обвиненията за по-малкото приходи от данъци в хазната икономистът каза, че ако се сравнят цифрите с миналата година, сега има с 300 милиона повече приходи. Според него тенденцията на бюджетния дефицит ще се запази в сегашния размер. Петър Ганев подчерта, че трябва да се гледа текущото финансово състояние на държавата и да се внимава с тези политики, които дългосрочно вкарват дефицит – социални плащания и спасяване на губещи държавни предприятия. Според него е грешно да се стимулира бизнесът чрез бюджета, защото това минава през джобовете на данъкоплатците, а по-скоро трябва да се мисли как да се стимулира една фирма. Трябва да се развие и електронното правителство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg