EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавните служители да получават по- малко от премиера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавните служители да получават по- малко от премиера

mail11:54 | 25.03.2010прегледи 880 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на днешното заседание на Министерския съвет до края на деня  всеки министър да направи преглед кои заплати на служители от държавните фирми и служби са по-високи от тези на министъра и съответно те да бъдат
намалени. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет след заседанието на правителството министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Той уточни, че в неговото ведомство, той е с най-високата заплата - 2700 лева. По-рано бившият ръководител на ДФ Земеделие" е получавал по-висока заплата -  около 2800 лева, но сега е намалена, отбеляза Найденов.
Има държавни болници, където директорите получават заплати по 70 хиляди лева на месец, както и други дружества, например "Ръководство на въздушното движение", с високи заплати на  служители и директори, добави Найденов.
Министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че освен високите заплати на директори в някои болници, има и лечебни заведения с представителни разходи от около 60 хиляди лева.
Днес не са били обсъждани съкращения с 15 процента на заплати на служители и министри, заяви Найденов в отговор на журналистически въпрос. Не трябва да се стига до крайности, ние вече си замразихме заплатите, добави той. Има служители, от  които зависи усвояването на стотици милиони евро и ако намалим техните възнаграждения, те ще напуснат и  загубите ще бъдат големи, посочи Найденов.
Като пример за намаляване на разходите Найденов посочи службата за борба с градушките, издръжката на която ще излезе от бюджета, защото службата ще стане търговско дружество.
Дружествата в енергетиката би трябвало да оптимизират разходите си, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, запитан дали подкрепя идеята за задържането на  цените на енергоносителите като антикризисна
мярка. Той заяви, че евентуалното увеличение на ДДС не е било обсъждана на днешното заседание на правителството.
Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че експерти на държава, синдикати и работодатели ще се срещнат днес в 14.00 ч., за да обсъждат антикризисните мерки.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039