EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавна помощ за лозарите от Бордо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавна помощ за лозарите от Бордо

mail16:00 | 09.08.2013прегледи 620 коментарикоментари 0


Френската държава отпуска помощ за винопроизводители в района на Бордо, след като хиляди хектара лозя бяха унищожени от градушки, предаде ДПА. Лозарите съобщиха, че ледените зърна в района на Антр-дьо-мер и Бержьорак в петък са били големи колкото топки за пинг-понг.
Префектурата в района Жиронд е на мнение, че са унищожени между 80 и 100 процента от реколтата в около 7000 хектара лозя в Антр-дьо-мер. Загубите се равняват на 5 процента от годишното производство на грозде в района на Бордо. Реколтите от ябълки, орехи и зърнени култури в района на Дордон също са пострадали.
Говорителят на Селскостопанската камара на района Жиронд Филип Обади изтъкна, че бурята е била с невиждана досега сила. Смята се, че ще бъде засегната и реколтата през идната година. "На лозята са необходими две години, за да се възстановят", посочи говорителят. Той отбеляза, че са пострадали над 1000 винопроизводители, от които най-малко половината са изгубили почти цялата си реколта.
Това е втората буря, погубила реколтата от грозде във Франция това лято. Миналия месец в района на Бургундия буря унищожи част от лозовите насаждения. Министерството на земеделието съобщи вчера, че експерти оценяват щетите, за да бъде обявен районът за пострадал от бедствие. Дотогава държавата ще приеме мерки, като ще бъде разрешено на винопроизводителите да купуват грозде от други лозя. Винопроизводителите и фермерите ще получат данъчни облекчения и държавна помощ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg