EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата стимулира малкия бизнес в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата стимулира малкия бизнес в Румъния

mail11:45 | 25.06.2010прегледи 1470 коментарикоментари 0


Малките и средни предприятия в Румъния ще получават безвъзмездна държавна помощ, за да се развиват, реши правителството на последното си заседание, пише днес вестник "Куриерул национал". Тази помощ ще може да бъде получена при условие, че фирмата е създала най-малко сто работни места.
Другото условие за получаване на държавните средства е фирмата да е осъществила инвестиция от най-малко десет милиона евро.
Собствениците на малки и средни фирми обаче са скептични що се отнася до тази държавна помощ, защото малките и средни фирми не могат да си позволят да инвестират десет милиона евро, отбелязва изданието.
Румъния се нарежда на седмо място в държавите от ЕС по ръст на стойността на нови поръчки в промишлеността за април спрямо същия месец на предходната година с увеличаване с 26,5 на сто на броя на поръчките, което е над средното равнище в
държавите от Евросъюза от 21,8 на сто, съобщава днес вестник "Гъндул".
Април е четвъртият пореден месец на ръст на поръчките в румънската промишленост, след като през декември 2009 година бе отбелязан спад от 12,1 на сто. През март новите промишлени поръчки в Румъния бяха с 29,5 на сто повече на годишна основа.
Секторът на недвижимостите и на строителството в Румъния няма да е двигател на икономиката поне в идните две години, а заплатите ще продължават да спадат и в частния сектор, смятат от централната банка на Румъния, пише днес вестник "Либертатя".
Според съветника на управителя на централната банка Адриан Василеску евентуално може да да очаква ръст в износа.
Общините в Румъния ще бъдат задължени тази година да извършат масови съкращения, стигащи до 40 на сто от персонала, според проектозаповед на финансовото министерство, изготвена съвместно с министерството на администрацията и вътрешните работи, информира днес вестник "Гъндул".
Местните власти ще получат тази година с 22 на сто по-малко пари от бюджета. Общините, които не извършват необходимите съкращения в срок от 30 дни от влизане в сила на заповедта, ще отговорят "дисциплинарно, материално или ще носят
наказателна отговорност, в зависимост от случая", е посочено в проектодокумента. Освен това ще бъдат блокирани средствата, отпускани им от държавния бюджет. Глобите, които може да бъдат наложени, са в размер между 10 000 (5 000 лева)  и 40 000 леи (20 000 лева).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg