EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата рекламира еврофинансирането с 1 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата рекламира еврофинансирането с 1 млн. лв.

mail11:30 | 14.09.2010прегледи 734 коментарикоментари 0


Правителството започва поредна рекламна кампания на стойност 1,1 млн. лв. за насърчаване на кандидатите по проекти с финансиране от Европейския съюз, съобщи БНР. До края на годината в 49 медии ще се излъчват клипове и информации за различните инструменти за еврофинансиране в полза на бизнеса, общините и неправителствения сектор.
Ще бъдат поканени и чуждестранни журналисти, за да се подобри образа на България пред Европа в усвояването на еврофондовете.
Бившият силнотоков завод "Васил Коларов" в софийския квартал "Илиянци" бе избран за начало на кампанията. Сега фабриката е собсвеност на голям корейски инвеститор, който произвежда трансформатори за износ. Той бе даден за пример за успешното усвояване на европари. Само че, за да получи 800 хиляди евро от Брюксел за оборудване, чуждата компания е трябвало да осигури още толкова за съфинансиране по проекта, което е непостижимо за много български фирми.
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев коментира, че част от условията, които предлага България, е фирми, регистрирани в страната, без значение, че са с чужд инвеститор, да имат право да се състезават за подобно европейско финансиране.
Не стана ясно как точно с новата рекламна кампания, малкия и средния бизнес у нас ще бъде информиран за възможностите, които има.
"Очевидно проблемите, които имаме са нереалистичните очаквания. Знаете ли, че получавам не по-малко от 10 или 15 писма на седмица "Уважаеми г-н министър, моля да ми отпуснете 10 хиляди евро, защото съм в голяма нужда или трябва да си ремонтирам фасадата на жилището или на магазина." Европейските пари не са благотворителност, те са инструмент за развитие," посочи Дончев.
По сегашните програми може да се кандидатства до 2013 година, а както сам призна министърът по еврофондовете, от милиардите на Евросъюза досега сме усвоили едва 8 на сто.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048