EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Държавата не плаща редовно на вносителите на лекарства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата не плаща редовно на вносителите на лекарства

mail09:24 | 24.02.2010прегледи 1161 коментарикоментари 0


Среща между заместник-министър Валентина Симеонова и представители на фирми, вносители и производители на медицински изделия за хората с увреждания се проведе в МТСП, съобщиха от ведомството. Симеонова каза, че за 2009 година дължимите средства за помощнo-технически средства са в размер на 10 700 000 лв. В началото на март МТСП очаква да получи субсидии от Министерство на финансите за изплащане на дължимите суми.
Длъжници сме на фирмите и оценяваме всичко, което вие правите за хората, подчерта по време на разговора заместник-министър Симеонова. Тя съобщи, че през януари са изплатени 7 066 364 лв., a през февруари – 1 711 418 лв.
Проблемите не са само в плащанията, част от фирмите извършиха злоупотреби и средствата за медицински изделия растат много, отбеляза в разговора представител на фирмите, вносители и производители на медицински изделия.
В МТСП ще се проведе среща с представители на фирмите в началото на март, обяви заместник-министър Симеонова и уточни, че ще бъдат разгледани постъпилите в МТСП предложения, свързани с механизма на разплащане и ценообразуване. Ще бъде създадена работна група, която ще разработи промените в Наредбата за помощнo-техническите средства.
Между 45 и 50 % от дължимите суми са изплатени на фирмите, вносители и производители на медицински изделия. Задълженията за 2009 г. може би са изплатени на 55-60%, каза пред Агенция “Фокус” Емил Босев, управител на фирма „Мебос” по повод протеста на фирмите, вносители и производители на медицински изделия за хора с увреждания. „Ако се приеме, че бюджетът е бил 47 млн. лв., които трябва да са раздадени, при бюджет от 32 млн. лв., спряха плащанията през юни, когато твърдяха, че 85% от бюджета са изразходвани, т.е. изразходвани са 30 млн. лв., а до 47 млн. лв. са 17 млн. лв. Ако тези 17 млн. лв. са изплатени на 60%, сигурно още 7 млн. трябва да се изплатят”, заяви Босев. Той посочи, че в момента се правят много насрещни проверки за раздадени подобни средства, като регистрираните фирми са над 100.
„Злоупотреби е имало, това най-вероятно е така. Въпросът е, ако в един сектор има проблеми, трябва ли да се спъва целия сектор, за да спрат злоупотребите. Подходът е много неправилен”, коментира Босев изявленията на заместник-социалния министър Валентина Симеонова, че проблемите не са само в плащанията, а в това, че част от фирмите са извършили злоупотреби.
Според Босев всички фирми не са получили пари за два месеца от миналата година плюс януари. „Твърди се, че бюджетът за помощни средства 32 млн. лв., ако са отделили 9 млн. лв., за да изплатят старите си задължения, не би трябвало още от януари да имаме проблеми с плащанията тази година”, отбеляза Босев. Той коментира, че парите, платени през януари, са погасени задължения за август, септември и октомври, като е преведена само част от задълженията. На нито една фирма не са погасени задълженията за ноември и декември. „Ние не продаваме домати и краставици”, добави Босев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg