EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Държавата запазва язовирите си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата запазва язовирите си

mail16:45 | 01.06.2009прегледи 750 коментарикоментари 0


iazovir1Големите язовири няма да се дават на концесия, техни оператори могат да бъдат само 100% държавни или общински фирми, съобщи в. Дневник. Това е записано в промените на Закона за водите, които управляващото мнозинство е решено да прокара в последните работни дни на 40-ия парламент. Ограничението за стопанисването на язовирите беше въведено по настояване на екоминистерството.
Според зам.-министър Любка Качакова контролът върху питейната вода трябва да е стриктен и да не се допуска ВиК операторите да злоупотребяват, като я разхищават. Когато едно дружество плаща за целия обем, който ползва от язовирите, няма да допуска загуба на вода заради стари тръби, мотивират се от ековедомството. На противната позиция са колегите им от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), според които само с частни инвестиции могат да се строят нови язовири. Държавата няма достатъчно средства, за да инвестира в подобни мащабни обекти, и единствено публично-частното партньорство може да реши проблема, твърдят от МРРБ. Аргументите на екоминистерството обаче надделяха.
В момента големите язовири се стопанисват под различна форма и от дружества, в които има частно участие, чрез "Напоителни системи" към земеделското министерство, "Язовири и каскади" към енергийното ведомство и от ВиК оператори.
"Ние нямаме претенции към решението на депутатите. Каквато и форма на стопанисване да се избере, важното е прилагането й да става по ясни правила, които да се спазват от всички", коментира главният секретар на "Софийска вода" Иван Иванов. Фирмата - концесионер на ВиК мрежата в столицата, в момента стопанисва язовир "Искър", който снабдява с питейна вода голяма част от столицата и околностите й. Според зам.-министър Качакова обаче това става без никакъв законов регламент.
Със спешните промени в закона депутатите уреждат собствеността върху целия ВиК сектор, след като Европейската комисия замрази 190 проекта заради неизяснения статут на мрежите. Парламентът предвижда и текстове, които ще въведат практиката на едно находище на минерална вода да има само един концесионер.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 865