EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Държавата взе 20% от Lufthansa

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Държавата взе 20% от Lufthansa

mail12:03 | 26.05.2020прегледи 1004 коментарикоментари 0


Луфтханза (Lufthansa) и германското правителство постигнаха споразумение за спасителен план от 9 милиарда евро, според който държавата ще стане най-големият акционер в компанията с дял от 20 процента, потвърдиха двете страни, цитирани от Франс прес.
Мерките, които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни Луфтханза в комюнике.
Министерството на икономиката в Берлин обяви, че правителството получава две места в надзорния съвет на компанията, допълва Ройтерс.
Ще бъдат наложени големи ограничения върху заплатите на директорите и мениджърите.
Авиокомпанията се е ангажирала и с цели за устойчиво развитие, включително обновяване на флотилията.
Икономическото министерство коментира, че стабилизационният пакет отразява нуждите на Луфтханза и нуждите на данъкоплатците и служителите.
Авиокомпанията е изправена пред най-голямата финансова криза в историята си заради пандемията, която наложи около 90 процента от самолетите й да останат на земята. В даден момент загубите й достигнаха около 800 милиона евро месечно.
Акциите на Луфтханза скочиха с близо 6 на сто след постигането на споразумение, информира Ройтерс.

Lufthansa планира от идния месец да предлага още полети, съобщи пред в. „Билд“ говорител на авиокомпанията, цитиран от ДПА. Предвижда се през втората половина на юни да бъде възобновено обслужването на около 20 дестинации, пише изданието, цитирано от БТА. Сред тях са Хераклион на гръцкия остров Крит, гръцкият остров Родос, Дубровник в Хърватия, Фару в Португалия, Венеция (Италия) и испанските Ибиса и Малага. Информацията бе потвърдена от говорителка на компанията, цитирана от Ройтерс.От средата на юни ваканционният остров Майорка също ще посреща много по-често полети на Lufthansa, след като испанското правителство обяви, че ще отвори границите за чуждестранни туристи през юли. В края на следващата седмица ще бъдат обявени още дестинации, по думите на говорителката. Германският превозвач вече обяви в средата на май, че ще увеличи разписанието си през юни, включвайки Лос Анджелис, Торонто, Мумбай.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg