EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дървообработващите фирми се разбраха с МЗХ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дървообработващите фирми се разбраха с МЗХ

mail09:40 | 01.02.2012прегледи 358 коментарикоментари 0


Три от четирите искания на дървообработващите фирми, свързани с Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост и за използването на дървесина и недървесни горски продукти към Закона за горите, бяха приети от МЗХ. Това стана ясно по време на среща във Велинград между земеделския министър Найденов и дървообработващи фирми, намиращи се на териториите на областите Пазарджик и Смолян. Прието бе искането за отмяна на въведената преференция от 25% тежест- бонификация за стратегическите партньори, които добиват над 50 000 куб. м. „Остава обаче преференцията за местните фирми в размер на 33%. Критерият за преработка на дървесина остава, а който не може да покрие необходимото количество може да се обедини с други малки фирми и по този начин да се сдобие с него”, каза министър Найденов на присъстващите.
Бе прието също и предложението да бъде регламентирано въвеждането на поне две тържищни сесии, на които да се предлага дървесина на прогнозни количества от едно или няколко териториални поделения, с цел средносрочно планиране на дървообработването и намаляване на разходите по съответните процедури. Директорите на горските предприятия ще решават точния брой на въведените процедури. Досега в наредбата бе конкретизирано наличието на две тържищни сесии.
Намерено бе компромисно решение за валидността на превозните билети за транспортиране на дървесина. Въведените в наредбата, отнасяща се до опазването и контрола на горските територии, дванадесет часа ще бъдат променени на до 24 часа, като издаващият го ще определя колко точно да бъде в зависимост от разстоянието на превоза. Единственото искане, за което министър Найденов остана непреклонен бе, че продажбата на дървесина през стоковите борси ще продължи да се осъществява. Това се прави с цел пълна прозрачност и ограничаване на корупционните практики в бранша. Той уточни, че комисионната на борсовите посредници от 0,2% е най- ниската комисионна на брокер на стоковата борса в страната.

 


 


Тагове: фирми, промени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1050