EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дърво на годината: 9 дни до края

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дърво на годината: 9 дни до края

mail12:20 | 21.02.2012прегледи 508 коментарикоментари 0


Само 9 дни остават до края на гласуването в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012”, в който България участва със свой претендент за титлата – 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско. Дървото получи привилегията да представи страната ни в международната надпревара, след като спечели националния конкурс „Дърво с корен 2011”, организиран от Фондация „ЕкоОбщност”. Нисовският бряст се състезава с претендентите от още 6 държави, като за момента е на трето място по брой гласове след унгарската липа и румънския бряст.
Гласуването за най-обичано дърво на Стария континент продължава до края на февруари на сайта www.treeoftheyear.org. Подаването на вот става след потвърждение през електронна поща, като от един адрес може да се гласува само по веднъж. Наложено е и допълнително ограничение по IP адрес, като от един IP адрес се приема по 1 глас в рамките на 1 час. Това ограничение може да засегне по-големи фирми, учебни заведения и дори цели квартали и населени места, които излизат от един и същ IP адрес.
За момента нисовският бряст е събрал малко над 2900 вота, докато претендентът на Румъния надвишава 4 800, а унгарското дърво – 5 200. Гласуването ще продължи до 29 февруари 2012 г., а последната седмица броят на подадение гласове ще бъде скрит.
По-известен сред местните като Дървото на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология” на ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1 245 уникална гласа в онлайн вота за „Дърво с корен 2011”, което го нареди на първо място сред десетте финалисти в конкурса и му отреди привилегията да представи България в международната надпревара.
„Европейско дърво на годината 2012” търси онова дърво, което е най-близко до сърцето, дърво с история, която сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Конкурсът се провежда за втора поредна година, като интересът към него нараства все повече. В първото издание през 2011 г. взеха участие 5 държави, а в настоящето те вече са 7, след присъединяването на Франция и Полша.
Победителят в „Европейско дърво на годината 2012” ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg