EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Дървената мафия съсипва горите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дървената мафия съсипва горите

mail15:58 | 06.04.2010прегледи 1516 коментарикоментари 0


Обвинения към още длъжностни лица във връзка с горските замени очаква да бъдат повдигнати земеделският министър Мирослав Найденов. Както е известно прокуратурата вече обвини по този казус бившия директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков (БСП) и бившия министър на земеделието и храните Валери Цветанов (ДПС). “Много лесно е сега да посочим с пръст Стефан Юруков и да кажем той е виновният за всичко. Юруков е подписвал за сделки до 100 декара, всичко над това е ставало с решение на Министерски съвет“, заяви Найденов, като допълни, че най-големите злоупотреби са ставали с колективното решение на правителството. "Някой е разпореждал на Стефан Юруков и мисля, че се работи в тази насока“, допълни министърът. България е заплашена от ЕК с голяма глоба, ако не докаже, че замените не са неправомерна държавна помощ на купувачите. 

Според министърът след замените и застрояването на горите, най-големият бич в страната е незаконната сеч. По данни на горската агенция през миналата година има ръст на незаконния добив на дървесина, като най-много са нарушенията в районите на дирекциите на София, Берковица и Ловеч.

С новия Закон за горите ще се създаде независим горски инспекторат, коментира в Пловдив министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на традиционната «Седмица на гората 2010», която се провежда под мотото „Гората утре - нашата грижа днес”.
Инспекторатът ще има много големи правомощия и ще бъде на пряко подчинение на директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Според Найденов с промените се цели да бъде спряна дървената мафия в незаконния добив на дървесина. „Незаконният добив е най-големият бич в горите след заменките и застрояването им”, обяви Найденов. Той допълни, че новият закон ще защитава не само горите, но и биоразнообразието. По него се работи усилено, нанасят се корекции и към юни се очаква да бъде одобрен от Народното събрание.
Създаване на единна национална политика, която да защитава горското богатство, е един от основните приоритети, който ще залегне в новия Закон за горите, като в него ще бъде регламентирано многофункционалното и ефективно стопанисване и управление на горските територии.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg