EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дълговата криза в еврозоната не притеснява бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дълговата криза в еврозоната не притеснява бизнеса

mail17:15 | 23.11.2010прегледи 705 коментарикоментари 0


Икономическото доверие в еврозоната се е повишило през ноември, въпреки задълбочаващата се дългова криза в региона, сочи публикувано днес изследване на компанията за финансова информация Маркит (Markit), цитирано от ДПА.
Компанията обяви, че индексът на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI), измерващ активността в промишлеността и сектора на услугите в 16-те от еврозоната, се е повишил повече от очакваното до 55,4 пункта през ноември спрямо 53,8 пункта през октомври.
"Засега дълговата криза няма влияние върху икономическото доверие сред компаниите", посочи Кристоф Вайл, икономист в Commerzbank.
Експертите очакваха показателят да нарасне слабо до едва 53,9 пункта. Всяка стойност над 50 пункта означава растеж.
Проучването, основаващо се на допитване до близо 2000 компании, показва, че в еврозоната се появява ново икономическо разделение.
"Растежът остава силно небалансиран, като начело е Германия, където се отчита ново нарастване на производството и заетостта, ускоряващи икономическия растеж до равнище, което е близо два пъти над средното за еврозоната. Периферията на валутния съюз продължава да се бори с изключително тежките условия", посочва Крис Уилямсън, главен икономист на Маркит.
"Растежът извън Франция и Германия в най-добрият случай се запазва без промяна", допълва експертът.
Тази тенденция включва най-вече така наречените периферни икономики в региона като Испания, Португалия, Ирландия и Гърция, които се борят с високи равнища на бюджетен дефицит и държавна задлъжнялост, уточнява ДПА.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg