EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДФЗ:Помощи за родословна книга за животни+други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДФЗ:Помощи за родословна книга за животни+други

mail11:38 | 27.03.2017прегледи 1470 коментарикоментари 0


Управителният съвет на ДФ „Земеделие” отпусна общо 8,520 млн. лв. по линия на четири държавни помощи, които ще действат през тази година. По първата схема се предоставят 5,500 млн. лева за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните.

С друго решение на УС на ДФ „Земеделие” са предвидени обезщетения за земеделските стопани, които имат загинали при бедствия животни и пчелни кошери. Ще се подпомагат тези от тях, които са включени в регистъра на издадените констативни протоколи за унищожени пчелни кошери и пчелни семейства в резултат на природни бедствия през 2016 г., изготвен от МЗХ. Заделеният финансов ресурс за направлението е 20 000 лева.

Ръководният орган на фонда предоставя 1,500 млн. лева по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera).

Субсидиите по четвъртата държавна помощ ще бъдат насочени за подпомогне на стопаните по схемата за качество на производството на семена и посадъчен материал през 2017 г. По нея е утвърден финансов ресурс също от 1,500 млн. лева.

Предстои ДФ „Земеделие” да изготви указания за прилагане на одобрените схеми за държавни помощи.

-------------------------------

ДФ „Земеделие“ преведе още 9 143 167 лева за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците. До момента, заедно с изплатените през миналата седмица средства, по схемата са разпределени 16 740 077 лв. по 180 договора.

          Държавната помощ за хуманно отношение покрива направени разходи или пропуснати доходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към птиците, поети за най-малко 5 години. За тази година е предвидено плащане за кокошки-носачки, родители, бройлери, гъски, пуйки и патици, като максималният интензитет на помощта е на годишна база. Новосъздадено предприятие може да се финансира от датата на първото зареждане на птици.

Финансовото подпомагане се предоставя на земеделски стопани-птицевъди, които доброволно поемат прилагането на ангажиментите за хуманно отношение към птиците. Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, използването на вода с качествата на питейната.

---------------------------------

          Държавен фонд „Земеделие“ преведе 10 978 101 лева на 2 653 земеделски стопани по Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Парите са втори транш на плащанията по схемата и се отпускат след извършена повторна проверка от НАП на представените от кандидатите фактури за закупено гориво. Първата част от помощта от близо 71 млн. лева беше изплатена през декември 2016 година.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Отстъпката за литър гориво е определена в размер на 0,40 лева.

Механизмът за прилагане на Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство е под формата на изплащане на парични средства (възстановяване на част от стойността на акциза) и заменя досегашния с ваучерите за гориво.

 

 

 

 

 

 

      

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg