EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДФЗ: Още 51 млн.лв. за преработване продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДФЗ: Още 51 млн.лв. за преработване продукти

mail11:05 | 21.08.2023прегледи 684 коментарикоментари 0


С допълнителни 51 млн. лева се увеличава бюджетът за преработвателни предприятия по подмярка 4.2 от Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2014-2020 г.), съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Ведомството представя за обществено обсъждане проект на заповед за изменение на Насоки за кандидатстване по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата, с която се увеличава бюджетът на процедурата от проведеният през 2021 г. прием на проектни предложения.

След направен анализ от Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020, чийто ръководител е заместник-министър Таня Георгиева, за остатъчните средства по подмярката е установено, че е генериран свободен финансов ресурс. Целесъобразно е той да бъде използван за сключване на допълнителни договори с преработвателни предприятия.

Остатъчният размер на финансовите средства осигуряват възможност на УО на Програмата да увеличи бюджета на процедурата с 50 979 648,27 лева публични средства (Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и национален бюджет), което позволява сключване на административни договори по 65 проектни предложения.

Това са проекти на преработвателни предприятия, които са преминали през всички етапи на оценка по процедурата и са получили между 43 и 23 точки по критериите за оценка. Те отговарят на всички критерии за предоставяне на финансова помощ по процедурата. 

С предложеното увлечение, общият бюджет на процедурата се увеличава на 477,2 млн. лв., което осигурява възможност за сключване на договори с всички проектни предложения, които отговарят на критериите за допустимост и финансиране по процедурата. 

Сключените допълнителни договори по тези проектни предложения и тяхното изпълнение до 2025 г. ще подпомогне постигане на целите на ПРСР 2014-2020, в частност на подмярка 4.2. "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти".

Чрез изпълнение на дейностите и инвестициите по тези проекти ще се стимулира процесът по подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост.

Финансирането ще допринесе за модернизиране на производствените процеси чрез въвеждането в експлоатация на нови и съвременни машини и технологии, подпомагащи и дейности по  устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на предприятията.

Приемът на проектни предложения по подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" започна от 17 май 2022 г., сочи справка в интернет страницата на ведомството.

Процедурата предвижда прием на проекти с инвестиционна стойност до 300 000 евро по подмярката, която е част мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg