EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дунавски овощари на изложение в Берлин

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунавски овощари на изложение в Берлин

mail15:05 | 12.02.2024прегледи 363 коментарикоментари 0


Съюзът на дунавските овощари представи България на водещото международно специализирано изложение "Фрут логистика" (FRUIT LOGISTICA) 2024 в Берлин. В рамките на изложението има посетители от над 140 страни, които могат да направят своите срещи с производители на плодове и зеленчуци от 94 държави от всички континенти. Рекордните 2770 изложители, в сравнение с 2610 изложители през 2023 г., са разположени в 26 палати, съобщиха от Съюза на дунавските овощари.

В началото на месеца на колективния щанд на страната ни продукцията си представиха "Гая био фрут", "Каладан-Аракис", "Спасов гардън", "Интерфрукт Р", "Дунав плод", "Тера трейдинг - 2010", ЗП Анелия Кънчева Кръстева-Петрова, ЕТ Боян Боянов - Пчела - К Руска Боянова. Българското участие се организира от Съюза на дунавските овощари, с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие". На щанда на България се представиха и производители от партньорски организации - Добруджанския овощарски съюз и Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

"Тук в Берлин наистина можете да почувствате пулса на индустрията. Бизнесът с пресни плодове е изправен пред многобройни предизвикателства по отношение на увеличение на разходите, което поставя под заплаха рентабилността на нашите производители, но и на тези от цял свят. В моменти като този всички ние се нуждаем от повече партньори, отколкото в миналото. И затова присъствието на "Фрут логистика" е толкова важно, а осъществените срещи още през първия ден бяха изключително продуктивни", посочи Мирослав Черников, член на УС на Съюза на дунавските овощари. 

Намаляването на административната тежест от страна на България е още по-важно за сектора в момента, смятат българските производители на плодове и зеленчуци.

Вместо това с новата наредба Н-5 от 1 януари 2024 г. се затормозява работата на сектора, затова и те настояват за изключване на производителите на плодове от обхвата на наредбата. "Ние сме на светло и със сигурност нелоялните и незаконни практики не съществуват при нас. Затова и ще продължим да подкрепяме усилията на държавата за прекъсване на нелегалния и нелоялен внос", отбеляза Димитър Рачев, член на УС на Съюза на дунавските овощари.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg