EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дунавската стратегия година по-късно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунавската стратегия година по-късно

mail12:00 | 27.11.2012прегледи 444 коментарикоментари 0


На първия годишен форум на Стратегията за Дунавския регион, който ще се проведе на днес и утре в Регенсбург, Бавария, ще бъдат отбелязани резултатите, постигнати през първата година на нейното провеждане. На събитието, съвместно организирано от федерална провинция Бавария и комисаря на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан, ще присъства германският канцлер Ангела Меркел, която ще изнесе основната реч, съобщи българската редакция на пресслужбата на Европейската комисия.
От българска страна участва министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Целта на Стратегията за Дунавския регион е да се намират решения на общи за 14 държави предизвикателства в разнородни области: от транспорта до сигурността, от туризма до околната среда, енергетиката, заетостта и растежа. Преди началото на форума комисарят на ЕС по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан заяви: "Убеден съм, че стратегията има основен принос за конкурентоспособността на тази част на Европа. Проектите навлизат в много активен етап и вече дават положителни резултати. В Регенсбург ще обсъдим това как стратегията да донесе по най-ефективен начин промени, които да окажат действително влияние върху живота на хората в целия регион, както понастоящем, така и в рамките на следващия бюджетен период на ЕС".
На годишния форум ще присъстват представители на 14-те държави, които участват в стратегията, включително редица министри и държавни секретари, които ще отчетат резултатите и ще очертаят бъдещите действия. Ще присъстват също водещи представители на частния сектор, на регионалния бизнес и на гражданското общество, както и на академичните среди. Канцлерът Меркел ще се присъедини утре за произнасяне на основната реч, планирана за 14.15 часа.
Стратегията на ЕС за Дунавския регион бе подета на 13 април 2011 г. и способства за постигане на по-близко сътрудничество между държавите и регионите в целия макро регион на река Дунав. Целта е да бъдат реализирани стратегически инвестиции в ключови области и да се създадат мрежи за сближаване не само на политическите администрации, но и на предприемачите, малките предприятия и изследователите, както и да се развие сътрудничеството в области като сигурността и туризма. Стратегията вече допринесе за разработването на ключови инициативи и проекти, сред които са следните:
Меморандум за разбирателство между Румъния и България относно навигацията по река Дунав.
Моделът на пазара за природен газ в Дунавския регион, чиито резултати са толкова обнадеждаващи, че се възнамерява той да започне да се прилага в целия ЕС.
Туризмът в Дунавския регион: една марка - иновативен маркетинг на макрорегиона, който включва способстваща устойчивото развитие концепция с използването на лодки и велосипеди, както и нова пътническа речна флота, която вече е на производствен етап.
Правоприлагане: регионите работят съвместно с Европол по проекти, които включват откриването на организирана престъпност и справянето с корупцията в Дунавския регион.
Проектът, свързан с риска от наводняване в Дунавския регион: 19 институции в 8 държави участват в създаването на Дкарта на наводнениятаУ и в действия за защита на региона.
Дунавският бизнес форум: първата мрежова платформа за малките исредните предприятия в региона, в която участват 300 МСП.

Проект за иновативни плавателни съдове: развитие на устойчив транспорт по река Дунав. Нови технологични решения заедно с Генерална дирекция "Изследвания и иновации" на Европейската комисия.

Контекст
Европейският съвет прикани комисията да представи първия си доклад за напредъка по Стратегията за Дунавския регион до юни 2013 година. Като подготовка за този доклад комисията ще представи на форума в Регенсбург своя дискусионен документ за
постигнатите досега резултати и за начините за подобряване на бъдещите резултати в рамките на стратегията. В прилагането на Стратегията на ЕС за Дунавския регион участват следните държави: Германия (федералните провинции Баден-Вюртемберг и Бавария), Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, България, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова и Украйна.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg