EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дунав мост 2: Акт 16 с "особено мнение"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дунав мост 2: Акт 16 с "особено мнение"

mail14:30 | 13.06.2013прегледи 860 коментарикоментари 0


Кметът на Видин Герго Гергов подписа Акт 16 на Дунав мост 2 с „особено мнение“, съобщи пресцентърът на Общината. Причината за това е, че остават редица неизяснени въпроси след въвеждането в експлоатация на моста, свързани с прилежащата инфраструктура. Проблеми има при двата надлеза над скоростната жп линия – до парк „Нора Пизанти“ и на ул. „Широка“.
Линията минава покрай ромския квартал на Видин „Нов път“ и на практика отрязва достъпа на хората до града, тъй като няма изградена пътна връзка.
Вторият проблем е в Западна промишлена зона, където се намират офисите и базите на редица фирми, а пътят, който води дотам, е бил разрушен заради строителството на Дунав мост 2. Общината търпи сериозни последици от това положение и е изплатила досега обезщетения за над 1 милион лева на потърпевшите фирми. Затова видинският кмет постави остро тези въпроси пред председателя на държавната приемателна комисия, като настоя да се намери решение в най-скоро време. Възложител на моста при Видин-Калафат е държавата, но общината, а също и жителите понасят на свой гръб неуредиците около изграждането на инфраструктурата към съоръжението.
Община Видин не разполагаше с достатъчно време да се запознае подробно с документацията за въвеждане на моста и прилежащата инфраструктура в експлоатация. Съгласно заповедта на заместник-началника на ДНСК инж. К. Петков, срокът за разглеждането на материалите бе от 12 до 25 юни. По настояване на председателя и заместник-председателя на приемателната комисия обаче подписите под Акт 16 трябваше да бъдат сложени до края на вчерашния ден.

Същевременно, собственици на земи покрай Дунав мост 2 вече правят планове за нов собствен бизнес. Видинското село Покрайна се намира на един километър от Дунав мост 2 и голяма част от земите на хората са до пътя, преминаващ край съоръжението. Това каза за Радио “Фокус”-Видин Адриана Паскова, кмет на населеното място. Тя посочи че, голяма част от хората са продали земите си на големи софийски фирми. „Но има и такива, които си запазиха земите и искат сега да си развият собствен бизнес покрай моста”, обясни Паскова. Мостът ще даде възможност на хората от близките населени места да проявят инициатива, ще стимулира и дребния семеен бизнес. „Надяваме се и да бъдат привлечени големи инвеститори, защото това ще даде възможност Видинският регион да получи шанс за едно ново икономическо развитие”, допълни Паскова. Малко са хората от Покрайна, които са работили на моста – около десетина души. Те са били предимно общи работници и вече са освободени от работа. Хората от Покрайна вече са решили в събота и неделя да отидат до румънския град Калафат като пътуват през Дунав мост 2.
20 са били работещите на Дунав мост 2 от видинското село Кутово, каза кметът на населеното място Виктор Любенов. Самият той е работил известно време преди да бъде избран за кмет в монтажния цех на фирмата, отговаряща за строителството на моста. Работниците от Кутово са работели в различни звена на строителството, като средната работна заплата, която са взимали е била между 600 и 650 лева. Сега почти всички тези 20 души са освободени от работа. „Само двама – трима души останаха да работят на моста по някои от довършителните работи”, обясни Любенов. Хората от Кутово вече се интересуват за таксите за преминаване по моста и планират в близките дни да посетят румънския град Калафат, преминавайки през съоръжението.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg