EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дуда: Западни компании притежават земята на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дуда: Западни компании притежават земята на Украйна

mail13:48 | 20.04.2024прегледи 656 коментарикоментари 0


В интервю за телевизиянния канал LRT полският президент Анджей Дуда обсъжда ситуацията в Украйна, как да се защитят интересите на полските фермери и дали полските военни биха се застъпили в защита на Литва, ако тя бъде нападната.

-Полша е един от най-верните поддръжници на Украйна от началото на войната и обикновените поляци приветстваха украинските бежанци. Днес обаче тези отношения са под натиск, тъй като полските фермери организират блокади на полско-украинската граница. Защо разрешаването на този проблем отнема толкова време?

Защото това наистина е много сериозен проблем и ще остане проблем и в бъдеще. Искам да подчертая, че Брюксел реши да премахне ограниченията за внос на храни от Украйна в ЕС. За съжаление, това има последствия извън Украйна, включително в Полша.

Ние сме предимно селскостопанска страна и внезапно пазарът ни е залят от гигантски количества селскостопанска продукция от Украйна, която, както е известно, е световна сила по отношение на селското стопанство. Поради своята отлична, изключително плодородна черна почва, Украйна е житницата на света и голяма част от света се възползва от това.

Но това наистина е проблем за нашите фермери, защото храната от Украйна е по-евтина и унищожава местните пазари. Нашият пазар е много по-малък, ние сме половината от Украйна. […] Бих искал да обърна специално внимание на промишленото земеделие, което всъщност не се управлява от украинци, то се управлява от големи компании от Западна Европа, от САЩ. Ако погледнем днес собствениците на по-голямата част от земята, те не са украински компании.

Това е парадоксална ситуация и нищо чудно, че фермерите се защитават, защото те са инвестирали във фермите си в Полша […] и евтината селскостопанска продукция, идваща от Украйна, е драматично разрушителна за тях.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg