EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Дронове следят посевите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дронове следят посевите

mail17:05 | 03.06.2016прегледи 2731 коментарикоментари 0


InteliAgro

Аеромониторингът на земеделски земи с дрон се превръща във все по-достъпна алтернатива на наземния обход на полето и сателитното заснемане. Чрез този сравнително нов метод се оценява визуално състоянието на посевите и почвата, идентифицират се зони с липсваща растителност, болести по растенията, размера на евентуалните загуби и се определят зони за диференцирано наторяване и обработка с препарати за растителна защита.

Аеромониторингът представлява заснемане на засетите култури с дрон и изработване на визуална карта и здравна (NDVI) карта. Получените карти и снимки могат да бъдат с голяма прецизност и висока резолюция - от 2 до 10 см на пиксел. За отделни снимки резолюцията достига до 1 см на пиксел, което е невъзможно за изображения, доставени от хеликоптер или от сателит (които са с резолюция от 5 м на пиксел).

Визуална карта

Визуалната карта, получена чрез снимките, заснети с дрон, дава възможност за точна оценка на състоянието на посевите, като се идентифицират следи от заболявания по растенията, бурени и плевели, вреди върху самите посеви, състоянието на почвата, зони с липсваща или по-слабо развита растителност, както и с добър растеж. Тази карта дава добра възможност за изчисляване на площите, засети с определени култури, евентуалните добиви и съответно загуби.

Здравна (NDVI) карта

NDVI индексът е показател за количество на фотосинтетична активна биомаса. Спектралната NDVI снимка показва общото състояние на посева или на дадена селскостопанска култура чрез цветова скала. Зеленият цвят обозначава растенията в отлично здраве, а червеният цвят показва липса на растеж.

Чрез стойностите на NDVI индекса се откриват още “стресирани” култури, посеви с нарушен ритъм на растеж, химически препарати в почвата, липса на влажност или на наторяване. 

Ползи от аеромониторинга

От икономическа гледна точка въздушният мониторинг с дрон е по-изгоден в сравнение с наземния обход. Той спестява време и пари. Качеството на въздушното наблюдение е по-високо, сравнено с наземното, защото покрива цялата площ, а не само части от нея. Ниската височина на полета гарантира висока резолюция на изображенията (до 1 см на пиксел), което е невъзможно за изображения от хеликоптер или от сателит. Погледът от въздуха открива проблеми с растенията в ранен етап и използва многоспектърни изображения вместо оглед с невъоръжено око. Друго предимство е краткият срок за изработване на картите - до два дни.

Регулярното извършване на аеромониторинг позволява да се проследи динамиката в растежа на растенията през целия селскостопански сезон. Извършването на една такава проверка на състоянието на посевите може да доведе до предотвратяване на загуби чрез идентифициране на болести и/или нападения на вредители в ранен етап. Това спестява средства за растителна защита, гориво, труд. Аеромониторингът е част от идеята за интелигентно и прецизно селско стопанство. След идентифициране на проблемните зони на база изработените карти се пристъпва към диференцирано торене и пръскане. Това става благодарение на възможността картите да бъдат интегрирани в GPS системата на самия трактор.

Технология

Мониторингът може да бъде извършван както от наета за целта фирма, така и със собствен дрон. Най-полезен за тази цел от дроновете на пазара е професионалният селскостопански дрон тип “самолет”. Неговото предимство пред останалите безпилотни летателни апарати за въздушно заснемане е, че той е предназначен пряко за нуждите на селското стопанство. За разлика от най-масовите дронове, които са с времетраене на полета до 28 минути при оптимални условия, професионалният сеслкостопански дрон лети до 3 часа с едно зареждане на батерията. Самолетът развива скорост 12-14 м/с, като при оптимални условия заснема до 2000 дка на час при резолюция на снимките 5 см на пиксел. Този дрон е оборудван с автопилот, като лети по предварително зададен маршрут и позволява за кратко време да бъдат заснети големи територии. Наличието на двоен GPS + Glonass с висока точност осигурява точни координати на направените снимки. След заснемането снимките могат да бъдат събрани в карта съдържаща точните GPS координати на всяка точка от полето.

Резултати

Американско проучване обобщава ползите от аеромониторинга, като набляга на три основни точки:

- точната и достоверна информация за състоянието на полето и прецизното планиране позволяват повишаване на ефективността с до 20 - 30%;

- технологията на променлива норма на посева на база на зони на плодородие позволява увеличаване на реколтата с до 12 % и респективно намаляване на разходите;

- технологията на диференцирано торене позволява спестяване на от 5 до 40% от количеството на използваните торове.

Услугата може да бъде внедрена не само в стопанствата. Тя би била особено полезна на застрахователния пазар, където оценката на загубите може да бъде изнесена към независими оценители и базирана на детайлна информация по снимки, след направен оглед с дрон. Това спестява разходи на компаниите и дава възможност за по-безпристрастна оценка на щетите, намалявайки напрежението, което често възниква между застраховани и застрахователи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg