EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драхма, чардаш и американски индекси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драхма, чардаш и американски индекси

mail18:00 | 07.06.2010прегледи 1642 коментарикоментари 0


Финансовите пазари вече са толкова изнервени, че всяка необмислена фраза на политик или банкер нанасят поредния удар върху доскоро силната европейска валута.
От петък еврото се обезцени отново този път заради изказването на говорителя на унгарското правителството, че фалитът на Унгария не е нещо невъзможно. Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че няма "никакви особени елементи за безпокойство" за финансовото положение на Унгария, което от няколко дни тревожи световните пазари, предаде Франс прес.
Гръцкият правителствен говорител Йоргос Петалотис категорично отхвърли възможността за фалит на страната и връщане към драхмата, предаде агенция АНА-МПА. И това пак разклати с още някой цент еврото надолу.
Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен днес също отхвърли всякакви сравнения между катастрофалното бюджетно състояние на Гърция и положението в Унгария.
Оли Рен изтъкна, че Европейската комисия  е обезпокоена от темпото, с което спада еврото, а не толкова от стойността на единната европейска валута, която днес се понижи под 1,19 долара за пръв път от над четири години.
И така от фраза на фраза еврото се спуска по пързалката и рязкото обезценяване, на което пак сме свидетели, само ще провокира нова рецесия в Европа.
Същевременно днес основните индекси на Wall Street леко се повишиха в началото на търговията, като инвеститорите проявяваха предпазливост в началото на новата седмица, предаде Асошиейтед прес.
През първия половин час на търговията днес промишленият индекс Dow Jones прибави 19,43  пункта или 0,2 процента до 9951,32 пункта. По-широкообхватният индекс S&P  500 нарасна с 3,25 пункта или 0,3 на сто до 1068,13 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се повиши с 10,61 пункта или 0,5 на сто до 2229,78 пункта.
Цената на петрола отново започна да се повишава в следобедната търговия в Лондон, предаде Reuters.
Към 16,08 часа българско време американският лек суров петрол с доставка през юли поскъпна с 30 цента и се търгуваше за 71,81 долара за барел.
Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си със 72 цента до 72,81 долара за барел.
Какво ще се случи утре, никой не знае, да изчакаме утрото.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg