EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Драги: Антилиберализмът заплашва еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драги: Антилиберализмът заплашва еврозоната

mail11:40 | 21.12.2018прегледи 1154 коментарикоментари 0


Разпространението на нелиберална идеология заплашва еврозоната, но е илюзия, че излизането от нея ще предложи по-лесен път, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Предупреждавайки, че един полузавършен паричен съюз би могъл да бъде изложен на риск при следваща криза, Драги защити мащабните промени в начина, по който блокът действа.

Интересът към нелибералните предписания и режими се разширява, виждаме малки стъпки назад в историята, каза Драги в Пиза. Само като продължаваме да напредваме, освобождавайки индивидуалната енергия, но също така поощрявайки социалната справедливост, така ще спасим европейския проект благодарение на нашите демокрации, с целеустременост, допълни той. Антисистемни и често популистки партии напредват в целия свят през последните години, като поставят под въпрос принципите на свободната търговия, многостранното сътрудничество и дори демокрацията. Драги, на когото се приписва заслугата за спасяването на еврозоната през кризата в Европа, призова за по-голямо споделяне на частния риск, окончателно оформяне на банковия съюз и на съюза на капиталовия пазар и защити идеята за общоевропейски механизми, които биха могли да помогнат на по-слабите членове на еврозоната в случай на сътресения на пазарите.

Големите институционални реформи до голяма степен са в застой през последните години главно заради Германия, която се страхува, че данъкоплатците й ще трябва да плащат сметките за бюджетната безотговорност и нарушения на по-слабите страни членки на еврозоната.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905