EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Драги настоява за спасителен банков фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Драги настоява за спасителен банков фонд

mail15:00 | 10.10.2012прегледи 541 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова лидерите на еврозоната бързо да се придвижат напред и да предоставят на ЕЦБ отговорността за надзора върху банките - ключова стъпка за преодоляване на дълговата криза, предаде Асошиейтед прес.
На ЕЦБ трябва да бъде разрешено да започне да организира дейността по надзора от 1 януари 2013 година, както е посочено в първоначалните предложения на Европейската комисия, каза той. Единният надзорен орган за банковата система, съчетан с други мерки като общ спасителен фонд за банките и единна схема за гарантиране на депозитите, са "трите колони, които ще възстановят доверието" в разклатената еврозона, отбеляза Драги пред Европейския парламент. Общо, пакетът мерки е означаван като "банков съюз", посочва АП.
Икономиката на еврозоната е изправена пред дълъг, труден път към възстановяване, като валутният съюз все още страда от криза на доверието, каза Драги, цитиран от Ройтерс. Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да печата пари, за да разреши дълговата криза в еврозоната, заяви той, предаде Франс прес.
"ЕЦБ не може да се ангажира с парично финансиране и не може да замени дейността на държавите членки (от еврозоната). Прекалено лесно е да се мисли, че ЕЦБ може да замести дейността на правителствата или пък да запълни липсата на действие, печатайки пари. Това няма да стане", каза Драги при изслушване в комисията по икономическите и паричните въпроси на Европейския парламент.
Мерките за строги икономии в еврозоната са необходими, ако валутният съюз иска да ограничи кризата, отбеляза той, цитиран от ДПА. Драги заяви, че страните членки на еврозоната, засегнати от дълговата криза, трябва да продължат икономическите си реформи. "Процесът е необратим", подчерта президентът на ЕЦБ, цитиран от БТА. Правителствата, налагащи болезнени съкращения на разходите, трябва да обмислят социалните усложнения, предизвикани от плановете им, допълни той. Силните съкращения на бюджетни разходи доведоха до протести, придружени от изблици на насилие, в Испания, Гърция и Португалия, припомня ДПА.
Икономиите са необходими за намаляване на държавния дълг и бюджетните дефицити, но ограничават растежа в някои страни, призна все пак Драги. Страните членки трябва да гарантират също така, че мерките, които въвеждат, включват "перспективи за възстановяване на растежа", отбеляза той.


 


Тагове: ЕЦБ, фонд, банки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4191