EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Прокопиев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с Прокопиев

mail15:05 | 16.02.2022прегледи 729 коментарикоментари 0


ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев.

Днес сме тук, за да говорим за актуалната тема - цената на тока и кой обира в джобовете си парите на българските граждани и българския бизнес, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. В пресконференцията участваха още зам.-председателите на Движението и парламентарната му група Йордан Цонев и Халил Летифов.

„Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, за които има свързаност с медийно- енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко друго, което онлайн Агенцията за устойчиво и енергийно регулиране публикува, че „по време на тиранията на ДПС в институциите и регулаторите” - по негови думи, а именно 2010 г. насам, тези 13 дружества взимат средно годишно по 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г. тези 13 дружества, свързани с Прокопиев, са прибра.и от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” малко над половин милиард лева”, разкри Анастасов. Той поясни, че фондът се пълни от 3 места - такса задължения към обществото и 5%, отчисления от производителите, които директно влизат в сметките на ток на всички български граждани и на бизнеса. Също и от продажбата на емисии, които се явяват пари на българските граждани и за българските граждани.

Колко още правят тези дружества от продажбата на ток над този половин милиард лева ние само можем да гадаем. Както можем да гадаем и колко още други дружества са свързани с медийно-енергийния олигарх Прокопиев, изтъкна Станислав Анастасов. И допълни: „Виждаме, че има още много офшорни дружества, за които е трудно да установим собствеността им.”.

Прави впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга цената, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов, изтъкна и Йордан Цонев, коментирайки въпроса с регулаторите, кой иска да ги овладява и откъде идва тиранията.

Ние ще сезираме компетентните органи в случая прокуратурата, съобщи Йордан Цонев.

„От анализа на публичните данни забелязахме, че има доста сделки, при които производители на ток, фотоволтаици, сключват сделки с търговци на ток, които пък продават после на борсата и поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и други, които са търговци на ток, ние ще сезираме прокуратурата по тази тема, подчерта Цонев. И обясни, че има съмнения за тези дружества относно свързаност с други, някои от които са офшорни компании.

Тук има две теми по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните проверки чрез другите органи, каза зам.-председателят на ДПС. И обясни: „Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчно облагане. Втората тема е укриване на печалби. Тъй като виждаме, че във финансовите отчети на голяма част от дружествата има чувствителна разлика между декларирана печалба и приход. Много чувствителна разлика.”.

Това не може да се установи от друг, освен от компетентните органи. Затова ние ще сезираме компетентните органи да извършат тези проверки, за да е ясно на българското общество за какво става въпрос, категоричен бе Йордан Цонев.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886