EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ДПР РАО оценен от ЕБВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ДПР РАО оценен от ЕБВР

mail09:10 | 03.02.2012прегледи 447 коментарикоментари 0


Eвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) връчи на Дилян Петров, изпълнителен директор на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО), оценка на капацитета на ДП РАО като предварително условие за прехвърляне на Споразуменията за безвъзмездна помощ и преподписване на договорите по проектите, финансирани от KIDSF (Kozloduy International Decommissioning Support Fund - Международен фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй”). Оценката бе официално представена от Валентин Шайдер, главен експерт на KIDSF за България и Велко Сикирица, главен експерт по доставки към ЕБВР.
Оценен беше настоящият капацитет на ДП РАО в областта на доставките, финансовите и технически възможности на предприятието. Оценката на ресурса бе извършена от специализиран независим екип по една от най-съвременните методики, приложена досега само за 25 организации в света. Докладът на банката потвърждава предварително представената оценка, че ДП РАО има потенциал да поеме новите отговорности. Предприятието е бенефициент на грантови споразумения по KIDSF от декември 2006 г., когато е подписано първото споразумение за изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО).
В момента ДП РАО има лицензия за стопанисване и управление на 1 и 2 блок на АЕЦ „Козлодуй” като съоръжения за радиоактивни отпадъци. Финансирането на процеса по извеждане от експлоатация става със съдействието на ЕБВР. Високата оценка, дадена на предприятието, потвърждава готовността му да изпълни своя ангажимент в пълно съответствие с всички национални и европейски изисквания.

 


Тагове: РАО, лиценз
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg