EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доходността на БФБ е 3-4%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доходността на БФБ е 3-4%

mail09:25 | 08.06.2016прегледи 1197 коментарикоментари 0


Българска фондова борса (БФБ) и Централен депозитар в партньорство с 15 инвестиционни посредника, организират за втора година „Ден за акции“ на 8 юни, за да дадат възможност повече хора да опознаят капиталовия пазар и да разберат какво значи да търгуваш с акции, и да си акционер. 

В Деня за акции всички индивидуални инвеститори ще могат да купуват и продават акции на основен пазар на Българска фондова борса, без да плащат такси към институциите, а също така и комисиони към посредниците, които са партньори в инициативата.  За да не се плащат комисиони, е необходимо инвеститорите да имат сключени договори с някой от 15-те инвестиционни посредника. Възможността се предлага само до 15 изпълнени поръчки за покупка или продажба на физическо лице с не повече от 2 000 лв. на единична изпълнена поръчка, за да обслужи интересите на индивидуалните инвеститори. 

 През 2016 г. се увеличават компаниите на БФБ, които раздават дивиденти

Над 70% от компаниите в индекса SOFIX (включва 15 най-ликвидни компании) ще раздадат дивиденти през 2016 г. от печалбите си през предходната година, като преди година само 7 от тях са го направили.  През 2015 г. общо 63.7 млн. лв. бяха разпределени за акционерите от компаниите в основния индекс SOFIX,  като тази година се очаква сумата да възлиза на 78.8 млн. лв., което представлява увеличение от 23% на изплащаните дивиденти.

Средната дивидентна доходност на Българската фондова борса тази година е 3-4% (на база всички заявени дивиденти).

Двадесет ликвидни компании на БФБ изпълняват редовна дивидентна политика, като за последните 5 години средногодишната доходност от дивиденти за акционерите е 4.8%. 

Какво представлява да си акционер в компания?

Притежанието дори на 1 акция прави акционерът съсобственик в компанията, защото той има някакъв дял от капитала й.  Акционерите имат право да гласуват в общо събрание и да получават дивиденти, когато компанията реши да разпределя печалба.  Притежанието на акции не задължава акционера с дълговете на компанията.  Единствената загуба за инвеститора в краен случай може да бъде сумата, вложена като инвестиция в покупката на акциите. Акционерите могат да спечелят редовен годишен доход от дивиденти при наличие на дивидентна политика и ако продадат акциите си на по-висока цена, отколкото са ги купили (капиталова печалба). 

Печалбите от акции на Българска фондова борса са освободени от данъци. 


Тагове: БФБ, доходност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158