EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доставки на газ от Русия може да се подновят веднага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доставки на газ от Русия може да се подновят веднага

mail19:30 | 28.07.2022прегледи 923 коментарикоментари 0


Доставките на газ за България могат да бъдат възобновени веднага, ако българската страна започне да плаща за тях по схемата, изисквана от "Газпром". Това заяви в ефира на телевизия "Россия 24" посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и връщане към договора с "Газпром", който е в сила до края на годината. Именно затова, във всеки даден момент, когато българската страна реши да започне да плаща по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", заяви посланичката.

Цената към момента на получаване на офертата е приблизително с около 30 долара под спот цената на европейските индекси. Това е цената без тази за използването на терминала. Това каза министърът на енергетика в оставка Александър Николов в парламента пред журналисти на въпрос на каква цена ще бъде подписан договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ. Премиерът в оставка Кирил Петков обяви на днешното правителствено заседание, че Министерство на енергетиката ще направи предложение за сключване на такъв договор.

Николов добави, че "Булгаргаз", както и всяка една държава в Европейския съюз, към момента се конкурира за слотове, за терминали и за всичко, което е свързано с диверсифициране на доставките с всички държави. "Ние нямаме директен израз към момента към терминал, на който "Булгаргаз" или "Булгартрансгаз" е собственик или съсобственик. Това ще се случи към края на 2023 г. или началото на 2024 г. на терминала в Александруполис", добави Николов.

Той допълни, че към момента е естествено, че държави, които притежават собствени терминали, си подсигуряват предимство. Второто нещо е, че много от терминалите в Европа са блокирани спекулативно. Някой закупува капацитет, въпреки че реална доставка на кораб не се очаква, но е ясно, че в бъдещ момент може да се продаде по-скъпо. Поради това правителството се е постарало да осигури необходимия капацитет за потенциално първо карго, което да пристигне през октомври.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg