EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Досие "ЦИК" + инфографика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Досие "ЦИК" + инфографика

mail06:40 | 21.03.2019прегледи 1681 коментарикоментари 0


Парламентът избра ръководство на новия състав на Централната избирателна комисия /ЦИК/. Председател на комисията ще е Стефка Стоева, предложена от ГЕРБ. Заместник-председатели ще са Силва Дюкенджиева /предложена от БСП/, Таня Йосифова /предложена от Обединените патриоти/ и Кристина Цанкова-Стефанова /предложена от "Воля"/. Секретар на ЦИК ще е Севинч Солакова, предложена от ДПС.
    Ръководството встъпва в длъжност от 21 март 2019 г.
    Стефка Стоева беше избрана единодушно със 141 гласа "за". Силва Дюкенджиева беше избрана със 131 гласа "за", 5 - "против", и 5 - "въздържал се". Таня Йосифова беше избрана със 129 гласа "за" и 6 - "въздържал се". Кристина Цанкова-Стефанова беше избрана със 134 гласа "за", един - "против", и 5 - "въздържал се". Севинч Солакова беше избрана със 122 гласа "за", 2 - "против", и 12 - "въздържал се".
    Останалите членове на ЦИК ще бъдат назначени с указ на президента по предложение на политическите сили.
    Депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти благодариха на досегашната избирателна комисия. От ГЕРБ заявиха, че държат на приемствеността. Виждаме кандидати от опозиционни формации, които нямат опит в изборния процес, но очевидно имат партийни заслуги, заяви председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. ЦИК макар да се разрои като състав, не би трябвало да е огледало на политическите процеси, а да е фокус на професионализъм и безпристрастност, смята той. Както и да се ситуираме в политическото пространство, не би следвало да злепоставяме основите и на демокрацията, и на изборния процес, подчерта той.
    Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ще подкрепят кандидата на БСП за зам.-председател на ЦИК. Отнасяме се с уважение, но недейте опита да си фалшифицирате вътрешнопартийните избори да го прехвърляте и да го правите национална политика, обърна се Цветанов към единствения представител на ръководството на БСП в залата Драгомир Стойнев. ГЕРБ ще участва в предстоящите избори, както е участвала винаги досега, водена от обществения интерес, каза Цветанов. Номинациите в ГЕРБ са приключили, ние дори се отваряме за диалог с останалите десни партии, а вие се затваряте за самия председател на ПЕС, каза още той.
    При нас ръководителите стават с избори, всички заставаме зад тях, докато при вас се спускат - това е разликата между вас и нас, отговори Драгомир Стойнев от БСП. По думите му БСП ще се върне в парламента след предсрочни избори. Няма как да сме в парламента при този дневен ред, заяви той. По думите му е срамно, когато българските народни представители нямат достатъчно законопроекти и правят трикове с изслушвания на министри. Защо да дебатираме, като за вас дебатите нямат никаква чуваемост, попита той управляващите. Искаме да се води дебат на издигнато, духовно ниво, каза Стойнев и допълни, че БСП няма място в пленарната зала, докато в нея не започне да се обсъжда дневният ред на хората. Той попита патриотите какво се случва с размера на пенсиите.
    Борис Ячев от Обединените патриоти заяви, че депутатите от НФСБ няма да подкрепят кандидата на БСП. По думите му липсват сериозните аргументи на левицата. Тяхното задължение беше днес да са тук и с гласовете си да подкрепят кандидатурата, каза той. Продължаващият бойкот на БСП заслужава да получи урок от българското Народно събрание, защото ние сме тук не само за да вършим нашите ангажименти на политически сили, а и да защитаваме интересите на целия български народ, отбеляза Ячев.
    Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази надежда новото ръководство на ЦИК да допринесе за стриктното прилагане на закона и да не взима решения под натиск. Всеки един от предложените членове на ръководството е с доказан професионален опит, каза той и им пожела успех.

Кратки визитки

Стефка Стоева е новият председател на ЦИК. Стоева е юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала Четвърто отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Силва Дюкенджиева е е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

Доц. Таня Йосифова има над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент, е юрист по образование, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.

Досега ЦИК организира и произведе 5 национални избора, като при общите местни избори през 2015 г. се произведоха 265 избора за общински съветници, 265 избора за кметове на общини, 35 избора за кметове на райони и 3188 избора за кметове на кметства. Организирането и произвеждането на общите местни избори през 2015 г. и изборите за президент и вицепрезидент на републиката  през 2016 г. бяха съчетани с организиране и произвеждане на 2 национални референдума. ЦИК произведе и 119 частични и нови избори, както и подпомогна организирането и произвеждането на 14 местни референдума.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg