EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Дончев: Цел е усвояване на 93% по ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дончев: Цел е усвояване на 93% по ОП

mail15:30 | 16.06.2015прегледи 733 коментарикоментари 0


Ако България усвои повече от 92-93 процента от евросредствата по старите оперативни програми, това би било успех като за първи програмен период, коментира в Русе вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. По думите му до края на годината това, което трябва да бъде подадено към ЕК като разходи, е 2 млрд. евро. "Част от тези пари вече са платени, т. е. като реални физически плащания на страната трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд. евро. Ужасно предизвикателна цел е тези пари да бъдат разплатени до последния евроцент. Няма държава, която в първия програмен период е успяла да плати 100 процента", каза Дончев. Той обясни, че към момента плащанията се движат според годишния план, а надеждите са да бъде постигнат максимален възможен резултат.
Вицепремиерът посочи, че предстои да бъдат одобрени двете оперативни програми "Региони в растеж" и "Околна среда". "Във всички случаи считам, че това е въпрос в най-лошия случай на седмици, ако не и на дни", каза Дончев. Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу припомни, че за следващия програмен период България би могла да се възползва от обща сума в размер на 7,6 млрд. евро.
Корина Крецу, Томислав Дончев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова участваха в Русе в церемония по откриването на ремонтиран по европроект участък от бул. "Тутракан" - от "Дунав мост" до Захарна фабрика. Проектът, който е на обща стойност 6 790 000 евро, се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество "Румъния - България 2007-2013 г.", а партньори по него са общините Русе и Гюргево./БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162